Controalele şi amenzile nu îi sperie. Hoții de lemn dau iama în codrii judeţului

Miile de controale în teren făcute de inspectorii silvic, amenzile usturătoare aplicate sau dosarele penale nu i-au descurajat pe cei care defrişează fără milă pădurile judeţului Hunedoara. O confirmă oficialii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care recunosc că s-au descoperit sute de ilegalităţi.

paduri-defrisate

Potrivit datelor oficiale, numărul celor prinşi care taie ilegal pădurile judeţul Hunedoara a scăzut nesemnificativ în ultimii patru ani şi asta în ciuda amenzilor generoase aplicate de inspectorii silvic. Oficialii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) spun că, în 2012, personalul cu atribuţii de control de la Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic (ITRSV) Timişoara şi personalul cu atribuţii de control şi  pază a fondului forestier de la Direcţia Silvică Hunedoara, dar şi de la ocoalele silvice private au efectuat peste 7.100 de controale privind respectarea regimului silvic. Echipele de control au descoperit 237 de fapte de natură contravenţională, fiind aplicate amenzi totale în valoare de 390. 580 de lei. De asemenea, au fost descoperite şi 84 de infracţiuni, cu o valoare a prejudiciului de 238.006 lei. Un an mai târziu, echipele de control au efectuat 7.999 de controale, fiind descoperite 234 de fapte contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 430.400 de lei.  Au fost şi 141 de infracţiuni, cu un prejudiciu calculate la aproape 690.000 de lei În 2014 au fost descoperite 185 de contravenţii, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 432.600 de lei, respective 64 de infracţiuni, cu o valoare a prejudiciului de 363.000 de lei. Neregulile au continuat şi în acest an când, până acum, au fost effectuate 4.865 de controale. Nu mai puţin de 186 de fapte contravenţionale au fost descoperite de inspectorii silvici, pentru care s-au aplicat sancţiuni în valoare de 629.600 lei, dar şi 86 de infracţiuni, cu un prejudiciu în valoare de aproape 1,9 milioane de lei!

De precizat că doar în aceşti ultimi patru ani la care se raportează oficialii MMAP din pădurile judeţului Hunedoara s-au tăiat ilegal peste 17.000 mc de lemn şi asta numai în cazurile descoperite. În cazul faptelor de natură infracţională, dosarele au fost trimise spre cercetare organelor competente, respectiv către procurorii, însă acest lucru nu i-a descurajat pe cei care taie chiar şi la rad codrii judeţului Hunedoara. Nici măcar radarul Pădurilor, măsură instituită tocmai în acest sens, nu a  stopat fenomenul îngrijorător.

[slideshow_deploy id=’22083′]