Sfânta Varvara, ocrotitoarea municipiului Petroşani

Municipiul Petroşani, sub ocrotirea Sfintei Mari Muceniţe Varvara. Astăzi, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Varvara care este considerată ocrotitoarea minerilor. Începând de anul trecut, municipiul Petroşani se află sub patronajul Sfintei Varvara, aceasta fiind declarată ocrotitoarea urbei.

497a3d4cdc4f78ebe9d8e47956a5739a_XL

 

“Fără sfinţi naţiunile se dezintegrează pentru că nu mai au vizionari care să dea istoriei un sens mai înalt decât cel al supravieţurii consumiste. Sfinţii sunt măsura şi reperul vieţii de familie şi al vieţii sociale. Ei sunt măsura omului de ştiinţă, garanţia că demersul cunoaşterii umane nu îşi va muta graniţele spre monstruozitate. De asemenea ai dau sens culturii salvând-o din ispita de a se pune în slujba instinctelor şi raţiunii demonice. Din aceste considerente, precum şi pentru faptul că activitatea minieră constituie coloana vertebrală şi fundaţia pe care se sprijină viaţa economică, socială şi spirituală a municipiului nostru şi de fapt a întregii Văi a Jiului propun ca Sfânta Muceniţă Varvara să fie declarată ca patron spiritual al municipiului Petroşani”, era motivarea de anul trecut a proiectului de hotătâre prin care Sfânta Varvara a fost declarată ocrotitoarea municipiului Petroşani.

Sfânta Muceniţă Varvara este sărbătorită în ziua de 4 decembrie. În această zi, minerii îşi comemorează ortacii care şi-au pierdut viaţa în subteran punând pomeni la monumentele Sfintei Varvara de la toate unităţile miniere din Valea Jiului. De Sfânta Varvara minerii se roagă pentru colegii lor care au trecut în nefiinţă, sacrificându-şi viaţa pe altarul aurului negru.

[slideshow_deploy id=’13836′]