Sfânta Varvara serbată la Aninoasa

Coroane de flori şi o rugăciune colectivă ridicată la cer pentru cei care nu mai sunt, pentru cei care şi-au pierdut viaţa în adâncul pământului.

coroane_aninoasa

Manifestările de la Aninoasa, desfăşurate cu ocazia sărbătoririi Sfintei Varvara au avut loc la Troiţa ridicată în cinstea minerilor morţi în mină. O mină care este istorie de ani de zile şi a  cărei închidere bruscă, scăldată în lacrimi, a aruncat micuţul oraş huneodrean în cea mai grea situaţie economico – financiară de la începuturile sale.

coroane_aninoasa1

Să nu uităm că Aninoasa este primul şi singurul oraş din România care şi-a declarat în instanţă insolvenţa. Datoriile extrem de mari, peste puterea financiară a bugetului local, au împins localitatea în faliment, de unde a ieşit doar cu ajutorul unui administrator special numit de instanţă. Puţini sunt, însă, cei care mai ştiu că micuţa localitate minieră a avut şansa reală de a transforma un obiectiv economic închis pe criterii de neperformanţă – Mina Aninoasa – într-un obiectiv turistic menit să atragă bani la bugetul local.

coroane_aninoasa2

Mina Aninoasa a fost închisă în urmă cu aproximativ şase ani, din cauză că nu mai era rentabilă. A intrat într-un amplu program de conservare, iar, în locul ei, administraţia locală şi- a propus să amenajeze prima mină muzeu din România, unde să se poată practica turismul subteran, dar proiectul nu s-a mai finalizat din lipsă de fonduri şi implicare.

[slideshow_deploy id=’17636′]