Sancţionaţi pentru nereguli grave în domeniul relaţiilor de muncă

Persoane care munceau la negru, concedii de odihnă neefectuate şi neplătite, dar şi încălcarea normelor de securitate şi sănătate în muncă sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii de muncă în urma verificărilor făcute în teren.

 inspectia_muncii

Numai în luna noiembrie inspectorii de muncă ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au efectuat mai multe controale la angajatori ce-şi desfăşurau activitatea pe raza judeţului, iar acţiunile au mers pe două paliere: relaţii de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă. În domeniul securităţii muncii s-au efectuat 299 controale la 285 de angajatori şi s-au descoperit numeroase nereguli.  „Au fost depistate 352 deficienţe pentru care s-au trasat tot atâtea măsuri de remediere şi s-au fixat termene la finalul cărora se va verifica modul de îndeplinire a măsurilor. S-au aplicat 352 sancţiuni contravenţionale din care 7 amenzi şi 345 avertismente. Cuantumul sancţiunilor aplicate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-a ridicat la suma de 42.000 lei”, a declarat Sorin Istrate, consilier comunicare şi relaţii publice din ITM Hunedoara. Din totalul amenzilor, nu mai puţin de 12.000 de lei reprezintă sancţiunile aplicate la două firme din Valea Jiului, iar diferenţa de 30.000 de lei este cuantumul sancţiunilor pentru cinci firme din restul judeţului. Pe de altă parte, în luna noiembrie angajatorii au raportat la ITM Hunedoara 35 evenimente, din care 21 în Valea Jiului şi 14 în restul judeţului. Sorin Istrate a precizat că numărul persoanelor accidentate în luna noiembrie a fost de 25, din care 24 cu incapacitate temporară de muncă şi un accidentat mortal .

Pe de altă parte, verificări s-au făcut şi în domeniul relaţiilor de muncă, capitol la care au fost controlaţi 152 angajatori. Acţiunile de control s-au soldat cu 163  de sancţiuni, din care 46 amenzi şi 117 avertismente, în timp ce valoarea amenzilor aplicate a fost de 262.600 lei, din care 210.000 lei pentru muncă nedeclarată, după ce au fost depistate 21 de persoane „la negru” la 14 angajatori.

Şi la începutul lunii decembrie, inspectorii de muncă au efectuat noi controale pentru combaterea „muncii la negru”. Astfel, în timpul unui control efectuat pe un şantier din Municipiul Hunedoara pe strada Chizid nr. 1 la reabilitarea unui complex de inmagazinare, la unul din subantreprenori au fost descoperite mai multe persoane care au lucrat fără forme legale întrun interval mai mare de timp. „În timpul controlului s-au solicitat antreprenorului general fişele de instructaj colectiv întocmite la accesul persoanelor pe respectivul şantier. Inspectorii de muncă, analizând fişele de instructaj colectiv în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi datele transmise de angajator în registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal), au concluzionat că au fost primite la muncă în perioada menţionată 10 persoane fără a le fi fost întocmite forme legale de angajare. În plus de aceasta, din verificarea dosarelor personale ale celor 10 persoane a reieşit că au fost primite la muncă nu numai fără contract de muncă ci şi fără efectuarea controlului medical la angajare”, a precizat sursa menţionată anterior. Pe langă aceste aspecte s-a mai constatat că respectivul agent economic nu compensa în bani concediul de odihnă neefectuat (în cazul persoanelor care părăseau unitatea), nu se respecta programul de muncă şi că nu plătea un spor de minim 75% pentru orele prestate suplimentar sau nu le acorda ore libere în compensare. Pentru aceste fapte, i s-au aplicat trei avertismente şi s-a făcut plângere penală pentru primirea la muncă a 10 persoane fără forme legale de angajare, care a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’20328′]