Deficitul de cărbune, îngrijorător pentru ministrul Energiei

Avem stocuri de huilă energetică, dar nu suficiente, a recunoscut public ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Anunţul a fost făcut în cadrul Comisiilor reunite de buget – finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat.

carbune1

„Complexul Energetic Hunedoara se află într-o situație particulară. Citesc despre stocurile de cărbune de la Complexul Energetic Hunedoara în fiecare dimineață. Există stocuri. Ele sunt insuficiente față de ceea ce ne-am dori. Va trebui să vedem cum anume vom continua să îmbunătățim inclusiv producția. Și acolo avem un deficit, la producția de cărbune din minele de Complex, nu de ieri de azi”, a spus ministrul Energiei. Pe de altă parte, acesta a precizat că programul de închidere a minelor se va finaliza în 2018, însă vorbim doar despre minele neviabile din cadrul SNIMVJ.

„Închiderea de mine, vorbim de minele care au intrat în programul de închidere acum ani buni, se va finaliza în 2018. Nu vorbim de alocarea de fonduri pentru închiderea altor capacități miniere decât cele care au fost în anii trecuți incluse în acest program”, a afirmat ministrul.

Declaraţiile au fost făcute în şedinţa în care a fost aprobat bugetul Ministerului Energiei pe anul 2016. Ministerul Energiei va avea anul viitor un buget total de 443,6 milioane de lei, cu 56% mai mic decât arată execuția preliminată a acestui an, potrivit proiectului de buget pe 2016. Anul acesta, ministerul a avut un buget total de 1,01 miliarde de lei.

Din totalul bugetului pentru anul viitor, 204 milioane de lei reprezintă alocări de la bugetul de stat, sumă în scădere cu 63,2% față de anul trecut. Banii de la bugetul de stat reprezintă 46,31% din totalul bugetului ministerului, iar restul sunt venituri proprii.

Totodată, din totalul bugetului, cheltuielile cu personalul scad cu 8%, până la 14,9 milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu bunuri și servicii vor fi mai mari cu 48%, ajungând la 14,5 milioane de lei.

Priorităţile pe termen mediu asumate de Ministerul Energiei în proiectul de buget sunt continuarea programului nuclear, programul de închidere a minelor neviabile, dar și programul de modernizare a sectorului de producere a energiei electrice.

[slideshow_deploy id=’13835′]