Comisia Europeană: Ajutorul de stat pentru CEH acordat cu întârziere de statul român

Reprezentaţii Comisiei Europene susţin că statul român a întârziat nejustificat acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara. La nivelul Comisiei Europene s-a aprobat acordarea ajutorului în luna aprilie, iar statul român a acordat prima tranşă abia în luna iulie.

ceh2
“În iunie 2014, compania de electricitate CE Hunedoara a fost în nevoie urgentă de acțiuni decisive – fie de lichidare sau vânzare a activelor – în scopul de a preveni o creștere suplimentară a pierderilor operationale si arierate. Acțiunile au fost discutate în timpul misiunilor și un plan de acțiune a fost stabilit. Cu toate acestea, angajamentul limitat a dus la deteriorarea în continuare a situației financiare CE Hunedoara. În 2015, imposibilitatea de a achiziționa certificate pentru 2014 a emisiilor de CO2 și pentru a acoperi în întregime o parte din cheltuielile sale operaționale, compania a solicitat guvernului ajutor de salvare. În urma aprobării Comisiei Europene, în aprilie 2015, Guvernul a aprobat mai 2015 un ajutor de salvare temporară a 167 RON milioane (aproximativ 37,7 milioane EUR), sub forma unui împrumut, cu condiția ca societatea va rambursa prim ajutor de stat incompatibil acordat în trecut . Rambursarea ajutorului de stat ilegal trecut a fost încheiat în iunie 2015, după alocarea unui împrumut de trezorerie companiei. Decizia finală a guvernului pentru punerea în aplicare a ajutorului de salvare a fost adoptată la 24 iunie 2015. Prima tranșă a împrumutului a fost plătită în iulie 2015, care permite companiei acoperirea nevoilor de scurtă durată de lichiditate și de a dobândi, cu întârziere substanțială, a certificatelor de CO2 pentru 2014”, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

Tot cei de la Bruxelles cer viabilizarea societăţii şi nu lichidarea acesteia

“În conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene din aprilie 2015, autoritățile trebuie să prezinte Comisiei Europene (DG COMP) un plan de restructurare care va restabili viabilitatea companiei. Procesul este în curs de desfășurare”, se arată în acelaşi raport.

[slideshow_deploy id=’19661′]