Nota de plată pentru poluarea Jiului: 35.000 de lei!

Firma care a poluat grav Jiul cu suspensii de cărbune rămâne cu sancţiunea de 35.000 de lei aplicată de Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova. La instanţa de fond, firma reşiţeană a pierdut procesul şi nici judecătorii de la Tribunalului Hunedoara, unde dosarul s-a aflat în faza de apel, nu le-au dat dreptate.
image018
Respinge ca nefondat apelul introdus de către SC LCC Compania Cărbunelui SRL împotriva sentinţei civile nr. 1402/2015 pronunţată de Judecătoria Petroşani , Judetul Hunedoara .Definitivă”, este sentinţa judecătorilor hunedoreni. Reamintim că reprezentanţii firmei au dat în judecată Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova – sucursală bazinală a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, contestând sancţiunea, dar magistraţii le-au respins plângerea, astfel că sancţiunea va trebui achitată. Societatea LCC Cărbune Reşiţa se ocupă cu extragerea şi valorificarea şlamului din iazurile Preparaţiei. Amenda au primit-o după ce au fost prinşi de inspectorii de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova – sucursală bazinală a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, chiar când poluau apele unui pârâu cu suspensii de cărbune, iar unda de poluare a ajuns până în Târgu Jiu. Oricum cei de la „Apele Române” erau cu ochii pe ei, pentru că acesta nu a  fost singurul incident de acest gen.  I-au prins în fapt, dar oficialii firmei tot au găsit o motivaţie, o pricină care să nu fie a lor şi au dat vina pe precipitaţiile abundente. Inspectorii de la Apele Române susţin, însă, cu totul altceva şi anume că cei de la LCC Compania Cărbunelui îşi protejează, de fapt, propriile lucrări deversând apele reziduale în pârâul ce duce apoi în Jiu. Şi, conform autorizaţiei emise de Apele Române, trebuie să lucreze în circuit închis, însă în realiatte lucrurile s-ar fi întâmplat taman pe dos. Practic, au reclamat cei care au aplicat sancţiunea, când aveau foarte multă apă în iazurile de decantare, în urma precipitaţiilor de exemplu, evacuau apa în pârâu.
Nu este pentru prima dată când, din cauza activităţii defectuoase, sunt amendaţi. În 2012 cei de la Garda de Mediu au aplicat o amendă de 100.000 de lei pentru aceeaşi firmă şi tot pentru poluarea Jiului. Şeful Gărzii de Mediu Hunedoara de la acea vreme, comisarul Cristian Moldovan, a precizat la momentul respectiv că agentul care a poluat Râul Jiu a fost amendat deoarece nu a anunţat incidentul, pe de o parte, cât şi pentru faptul că nu aveau toate actele complete.
[slideshow_deploy id=’22083′]