INSEMEX PETROȘANI ÎNTRE INVESTIGAREA UNOR TRAGEDII ȘI PERFORMANȚELE INTERNAȚIONALE ÎN DOMENIUL CERCETĂRII

Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare INSEMEX Petroșani a devenit, în cel de-al 66-lea an al existenței sale, una dintre cele mai cunoscute instituții de acest fel din țara noastră. Expertizele pentru explicarea unor nefericite incidente soldate cu victime în cazul unor explozii care au avut loc în divere localități din țară, dar mai ales tragedia de la clubul bucureștean ”Colectiv” pe care cercetătorii INSEMEX au fost, de asemenea, solicitați să o ancheteze, au adus un plus de imagine pentru institutul de cercetare din Valea Jiului.

conducerea-insemex

Dincolo însă de acest aspect al activității din anul 2015 al INCD-INSEMEX, prestrigiosul colectiv de cercetători conduși de dr.ing. George Artur Găman s-a remarcat, în anul precedent, prin obținerea unor rezultate absolut exceționale concretizate în ativitatea de cercetare și
inovare, precum și în activitățile de prevenție care țin de domeniul lor de responsabilitate. Este suficient să rememorăm doar câteva din performanțele înregistrate, în această direcție, de INSEMEX Petroșani, în anul 2015, pentru a ne da seama de rolul și de locul pe care-l ocupă astăzi INSEMX nu doar în activitatea de cercetare-dezvoltare din țara noastră, ci și din Uniunea Europeană.

Spre exemplu, în primăvara anului 2015, în urma unui program implementat la standarde europene, INSEMEX avea să fie autorizat de către Comisia Europeană drept primul organism notificat de către Comisia Europeană pentru aplicarea noii directive privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a articolelor pirotehnice (Directiva 2013/29/UE). În prezent, INSEMEX Petroșani împreună cu Laboratorul Oficial J. M. Madariaga (LOM) din Spania sunt singurele organisme care pot certifica produsele pirotehnice care se regăsesc pe piața europeană.

Performanța vine după ce în luna februarie 205, Insemex s-a angrenat într-un alt proiect amplu de cercetare dezvoltat de către un consorţiu format din 8 parteneri, reprezentând agenţi economici, unităţi de cercetare şi universităţi din 5 state diferite, precum Spania, Marea Britanie, Germania, Polonia şi România. Proiectul, referitor la controlul ventilaţiei şi managementul emisiilor de gaze în minele de cărbune, consemnează și prima participare a unei instituţii din ţara noastră într-un astfel de program al Comisiei Europene.

insemex

INSEMEX s-a dovedit a fi și în anul 2015 o prezență constantă în elita internațională a organismelor similare de cercetare și dezvoltare. Astfel, în luna septembrie, o delegație a Institutului de la Petroșani, condusă de directorul general George Artur Găman a participat la cea de-a VII-a conferință a International Mines Rescue Body din Hanovra, Germania, un organism care se ocupă cu activități de salvare minieră și prim ajutor, stingerea focurilor în subteran precum și alte alte activități legate de pericolele din subteran.

Tot în una septembrie 2015 o delegație a INSEMEX a fost cea care a reprezentat România la cea de-a XXI-a Întâlnire a Autorităților Miniere de Stat din Europa. Întâlnirea s-a desfășurat în Helsinki, Finlanda, având ca participanți reprezentanți ai autorităților miniere de stat din 13 state membre: Austria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Slovacia și Suedia. Felul în care cercetătorii români s-au prezentat la acest reuniune este, în mod cât se poate de evident, reliefat de decizia comitetului acestui important for european de a accepta ca cea de-a XXII-a Întâlnire a Autorităților Miniere de Stat din Europa să fie găzduită, anul acesta, de România, în cadrul unui eveniment organizat chiar de către INSEMEX Petroșani.

Munca cercetătorilor de la INSEMEX Petroșani a fost evidențiată și în anul 2015 atât prin organizarea cu succes a celei
de-a  VII-a ediții a Simpozionului Internațional ”Securitate și Sănătate în Muncă – SESAM 2015”, dar și prin participarea cu apreciate lucrări de specialitate la numeroase simpozioane organizate în centre universitare din țară și de peste hotare. INSEMEX a participat, de asemenea, în luna octombrie 2015 la Salonul Cercetării Românești – 2015, organizat în cadrul Târgului Internațional pentru Tehnologii și Echipamente Industriale TIB 2015, standul cercetătorilor din Valea Jiului find unul foarte apreciat.

Tot de aprecieri s-au bucurat și multe alte  lucrări științifice ale echipei de cercetători de la INSEMEX, fapt confirmat, spre exemplu, de performanțele înregistrate la Salonul Internațional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT” de la Cluj Napoca, de unde INSEMEX s-a întors cu 3 medalii de aur și multe alte diplome de apreciere a proiectelor prezentate.

Un element important în întreaga activitate din anul 2015 a INSEMEX l-a constituit deschiderea acestuia către comunitate, fapt concretizat în consemnarea unei premiere absolute: deschiderea tuturor laboratoarelor de cercetare ale Institutului pentru publicul larg, în cadrul primei ediții a evenimentului ”Ziua Porților Deschise” organizat în luna noiembrie, cu ocazia Zilei Cercetătorului și Proiectantului.

Cu o astfel de ”oglindă” a activității sale din anul 2015, INSEMEX și-a reconfirmat rolul și locul de cinste pe care-l are atât în domeniul cercetării din România și din lume, precum și în cadrul comunității locale din Valea Jiului. Sub aceste auspicii, INSEMEX începe anul 2016 cu dorința de a-și depăși propriile performanțe, dar și cu responsabilitatea soluționării celui mai complicat dosar al ultimului sfert de secol: dosarul ”Colectiv”.

[slideshow_deploy id=’27028′]