Ce declaratii depunem si ce taxe platim pana la 25 februarie 2016?

Până joi seară, contribuabilii trebuie să depună la ANAF o serie de formulare, 25 februarie fiind termenul-limită pentru transmiterea acestora. De asemenea, tot joi este ultima zi în care pot fi efectuate o serie de plăţi, printre care impozitul reținut la sursă în luna precedentă și impozitul pe salarii,informeaza avocatnet.ro.

impozite_si_taxe-20121003160233

 

Declarațiile cu termenul în data de 25 februarie:

Notificarea pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare, Formular 097. Se depune de persoanele impozabile care depășesc plafonul de 2.250.000 lei și de persoanele impozabile care renunță la aplicarea sistemului TVA la încasare, în baza OPANAF nr. 3884/2013.

Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat Formular 100. Declaraţia se depune în format electronic sau pe hârtie prin codificarea informaţiilor sub formă de cod de bare. Se folosesc programele respective, puse la dispoziţie gratuit de Ministerul Finanţelor Publice. Conform Ordinului 2520/2010, contribuabilii mari şi contribuabilii mijlocii, precum şi sediile secundare ale acestora, au obligaţia depunerii prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro. Se depune lunar de contribuabilii prevăzuți în Ordinul ANAF nr. 1950/2012, anexa 6, cap. I, subcap. 1, par. 1.1 și la alte termene de contribuabilii prevăzuți in Ordinul ANAF nr. 1950/2012, anexa 6, cap. I, subcap. 1, par. 1.3.

Declarația privind impozitul pe profit pe anul precedent, Formular 101, format electronic. Se depune de către organizațiile nonprofit prevăzute noul Cod fiscal la art. 41 alin. (5) lit. a) și de către contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice și a cartofului, pomicultură și viticultură, în baza art. 41 alin. (5) lit. b) din noul Cod fiscal.

Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, Formular 112. Aceasta se depune pentru luna precedentă, de persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, instituțiile prevăzute la art.136 lit. d) – f) din Legea nr.227/2015, precum și persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte. De asemenea, au obligația depunerii acestei declarații și persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, instituțiile publice care calculează, rețin, plătesc și suportă contribuții sociale obligatorii în numele asiguratului, precum și orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.

Declarația privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obținute de către persoanele fizice care desfășoară activitate în România și de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă, Formular 224. Se depune de persoanele fizice care obțin salarii din străinătate pentru activități în România și persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România.

Decontul de taxă pe valoarea adăugată, Formular 300. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din noul Cod fiscal.

Decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedentă, Formular 301.Se completează de persoanele menționate în instrucțiunile de completare a formularului, pentru fiecare secțiune. Baza legală: noul Cod fiscal, art. 324 alin. (2), Ordinul ANAF nr. 30/2011.

Cerere privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic pentru anul curent, Formularul 306. Se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din noul Cod fiscal.

Declarația privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, Formular 307. Se depune de persoanele impozabile prevăzute la art.280 alin.(6), art.270 alin.(7), art.310 alin.(7), art.316 alin.(11) lit.a) – e) și g) din noul Cod fiscal.

Declarația privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art.153 alin. (9) lit.a) – e), lit.g) sau lit.h) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, Formular 311. Se depune de persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat conf. art. 316 alin. (11) lit. a) – e), lit g) lit. h) din noul Cod fiscal și care efectuează în perioada în care nu au cod valid de TVA, livrări și/sau achiziții /prestări de bunuri/ servicii care sunt obligate la plata TVA.

Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna precedentă Formular 390 VIES. Se depune de contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316 sau art. 317 din noul Cod fiscal.

Declarația informativă privind livrările de bunuri și prestările de servicii efectuate în anul…, pentru anul precedent, Formular 392A. Se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr.227/2015 a căror cifră de afaceri efectiv realizată la finele anului calendaristic este inferioară sumei de 220.000 lei, în baza OPANAF nr. 93/2014.

Declarația informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii și achizițiile efectuate în anul …, pentru anul precedent, Formular 392B. Se depune de persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA conform art.316 din noul Cod fiscal, a căror cifră de afaceri realizată la finele anului calendaristic, excluzând veniturile din vânzarea de bilete de transport internațional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei.

Declarația informativă privind veniturile obținute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internațional de persoane, cu locul de plecare din România în anul…, pentru anul precedent, Formular 393. Se depune de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din noul Cod fiscal care în cursul anului precedent au prestat servicii de transport internațional de persoane.

Declarația informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, Formular 394. Se depune, în baza OPANAF nr. 3769/2015, de către:

  • persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art.316 din noul Cod fiscal, obligate la plata taxei conform art.307 alin.(1), (2), (6) și (7) din noul Cod fiscal, pentru operațiuni impozabile în România conform art.268 alin.(1) din noul Cod fiscal;
  • persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art.316 din noul Cod fiscal, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.

Atenție! Declarația 394 nu se depune pe zero.

Ce taxe și impozite aferente lunii ianuarie se plătesc până pe 25 februarie?

Până joi, pe 25 februarie trebuie achitate următoarele taxe și impozite:

  • Accize;
  • TVA;
  • Impozit pe țițeiul și gazele naturale din producția internă;
  • Impozit pe veniturile nerezidenților;
  • Impozit pe salarii (OP separat pentru Sediu Social și fiecare sediu secundar, dacă este cazul);
  • Impozit pe veniturile din activități independente, cu regim de reținere la sursă;
  • Impozit pe veniturile din dividende plătite în luna precedentă;
  • Impozit pe veniturile din dobânzi;
  • Impozit pe alte venituri din investiții;
  • Impozit pe veniturile din pensii;
  • Impozit pe veniturile din premii și din jocuri de noroc;
  • Impozit pe veniturile din alte surse;
  • Impozitul reținut la sursă în luna precedentă – se plătește de către contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din contracte/convenții civile și de agent, din expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară, de către contribuabilii persoane fizice care obțin venituri dintr-o asociere cu o persoană juridică care nu generează o persoană juridică, de către cei care realizează venituri din premii și jocuri de noroc, din alte surse, precum și de către nerezidenți;
  • Vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate;
  • Contribuția de asigurări sociale (pensii);
  • Contribuția la asigurările sociale de sănătate;
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
  • Contribuția la bugetul asigurărilor pentru șomaj;
  • Contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

[slideshow_deploy id=’27028′]



« (Știre anterioară)