Artistul popular Pera Bulz a fost distins cu titlul de ”Cetățean de onoare” al județului Hunedoara

Apreciatul taragotist Pera Bulz, solist al celebrului taraf de la Vața, a fost distins de către Consiliul județean Hunedoara cu titlul de ”Cetățean de onoare” al județului Hunedoara, autoritățile județene conferindu-i pe lângă acest titlu onorific și un premiu în valoare de 1000 de lei.

taragotist_premiat_de_unesco_cu_o_distinctie_foarte_rara_66284800

Pera Bulz s-a născut în 2 august 1946 în comuna Vaţa de Jos, judeţul Hunedoara.

Şi-a început activitatea artistică în cadrul tarafului de suflători din Vaţa de Jos, ca taragotist. Sub bagheta dascălului Aurel Colf i-a încântat pe iubitorii de folclor cu numeroase piese muzicale devenite celebre în arealul zărăndean. În 1981 a devenit conducătorul tarafului din Vaţa de Jos ducându-l la notorietate artistică fără precedent. A cules folclor muzica din Ţara Zarandului şi din alte zone etnofolclorice ale judeţului. A efectuat zeci de turnee în ţară şi străinătate, din Croaţia în Vietnam. Începând cu anul 2004, Pera Bulz îşi diversifică activitatea muzicală prin reîmprospătarea repertoriului său cu noi cântece culese personal de la bătrânii satelor zărăndene. Valoarea sa de interpret şi aportul său cultural este remarcat încă de la început. În 1966, Pera Bulz a avut prima apariţie la radio, iar în 1974 a debutat pe micul ecran. A obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale culminând în 2013 cu declararea sa Personalitate-Tezaur Uman Viu de către UNESCO. În 2015, artistul a fost decorat cu Meritul Cultural Clasa a III-a de către preşedintele Klaus Iohannis.

”Pentru tot ce reprezintă această personalitate, pentru contribuţia adusă în domeniul culturii, considerăm acordarea Titlului de „CETĂŢEAN DE ONOARE AL JUDEŢULUI HUNEDOARA” o binemeritată apreciere”, a declarat Adrian Nicolae David, președintele Consiliului județean Hunedoara.

Vă prezentăm o înregistrare din concertul maestrului Pera Bulz, împreună cu Taraful din Vața, susținut la Festivalul Taragotului din 2013:

[slideshow_deploy id=’13835′]



(Următoarea știre) »