Este corect – “Mă doare amigdalita/apendicita”?

logoscriemcorectExprimări de felul celor din titlul articolului – “Mă doare amigdalita/apendicita” – se pot auzi frecvent. Amigdalita (cu forma de plural amigdalite) este o boală manifestată prin inflamarea (acută sau cronică) a amigdalelor  – din fr. amygdalite (DEX), iar amigdala(plural amigdale) denumeşte fiecare dintre cele două glande de natură limfatică, situate de o parte şi de alta a omuşorului – din fr.amygdale. 

Apendicita este o boală care constă în inflamarea acută sau cronică a apendicelui şi care se manifestă de obicei prin crize dureroase – din fr. appendicite, iar apendicele este o prelungire a tubului intestinal, în partea de jos a cecului (prima parte a intestinului gros, de forma unei pungi, cuprinsă între intestinul subţire şi colon).

Prin urmare, corect este să se spună Mă dor amigdalele sau Mă doare apendicele (adică respectiva parte a corpului poate să doară, nu boala). Pe de altă parte sunt tolerate, totuşi, exprimări de felul Mă deranjează/Mă face să sufăr amigdalita/apendicita, care au un sens acceptabil (boala ma face sa sufar/ma deranjeaza).

[slideshow_deploy id=’19869′]