Ne-a vizitat urbea. Regele Mihai este Cetăţean de Onoare al Petroşaniului

Municipiul Petroşani a avut bucuria şi cinstea de a-l avea ca oaspete pe Regele Mihai I al României. În urmă cu 10 ani, autorităţile locale de la acea vreme i-au înmânt Majestăţii Sale titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Petroşani ca o recunoaştere a personalităţii sale pregnante în istoria României şi a demersurilor făcute de acesta pentru integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană.

regele-mihai

În octombrie 2006, Regele Mihai I a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Petroşani  ca o recunoaştere a personalităţii sale pregnante în istoria României şi a demersurilor făcute de acesta pentru integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană. Fostul suveran a fost prezent, împreună cu regina Ana, la manifestările desfăşurate cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea Şcolii Generale nr. 6 şi, în prezenţa Majestăţii Sale, unitatea de învăţământ a fost rebotezată, primind numele de „Carmen Sylva”, pseudonimul literar al Regiei Elisabeta. „Învăţătura pe care elevii o primesc în această şcoală va ridică Valea şi va aduce un trăi mai bun. Comunismul a distrus simboluri, a dărâmat statui, a sistematizat şi a numerotat totul. Şcoală această a purtat numărul şase, la fel că alte sute şi mii de şcoli din ţară noastră. Astăzi, numele de „Carmen Sylva” aduce personalitate acestui loc”, a declarat Regele Mihai la acel moment.

Pentru a marca importantă vizită şi pentru a-şi arată aprecierea faţă de fostul suveran al României, autorităţile locale şi judeţene le-au mai dăruit Regelui Mihai şi Reginei Ana obiecte tradiţionale momârlăneşti, precum şi două costume populare autentice din zona Pădurenilor. În plus, reprezentanţii Uniunii Sindicale Mine şi Energie Valea Jiului au înmânat înalţilor oaspeţi două tablouri, în fapt copii ale unor fotografii – document înrămate care-l prezentau pe Regele Mihai la vizită sa în Valea Jiului, în perioada 1934 -1935 şi,de asemenea, fostul suveran a mai primit o cheie simbolică de aur, realizată de „artistul minerilor” Ovidiu Paraianu.

Peste 100 de persoane l-au întâmpinat cu căldură în „capitala” Văii Jiului pe Regele Mihai al României, arătându-şi preţuirea faţă de tot ce a însemnat acesta pentru istoria României.

 

Acum, fostul suveran a anunţat că se retrage din viaţa publică din cauza afecţiunilor grave de sănătate de care suferă. La scurt timp după anunţul Consiliului Regal, fostul principe Nicolae, al cărui titlu nobiliar a fost retras de Regele Mihai în urmă cu doar câteva luni, şi-a schimbat fotografia de profil de pe pagina de Facebook cu una în care apare alături de bunicul său. „Nihil Sine Deo! (Nimic fără Dumnezeu!)” este mesajul care însoţeşte fotografia şi care reprezintă deviza Casei Regale. „Regele s-a gândit mereu la ţara Lui, mai ales în nemilosul exil. Acum, ţara are datoria să se gândească la Regele ei. Multă sănătate, Majestate!”, a mai scris Nicolae, pe pagina sa de Facebook.

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mama Elena. Regele Mihai I şi Regina Ana sunt cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

[slideshow_deploy id=’13835′]