Patru alpinişti morţi. Comemorare în creierii munţilor după 29 de ani de la tragedie

Asociaţia San Montan din Petrila, jandarmi montani, salvamontişti, dar şi iubitori ai muntelui i-au comemorat, duminică, pe cei 4 alpinişti petrileni care în urmă cu 29 de ani şi-au pierdut viaţa în Munţii Retezat în timp ce participau la o competiţie. Au trecut 29 de ani de când Atomi Vasile, Nagy Vasile, Băltăreţu Ioan şi Rizea Dumitru Florin au pierdut competiţia cu viaţa, iar cei care iubesc muntele au vrut să le aducă un omagiu acestora.

IMAG2197

“Ne-am gândit ca pe lângă acţiunile care le facem ar fi foarte bine să aducem un omagiu celor căzuţi în 1987 în Retezat şi fiind o dată apropiată am făcut un eveniment special. Au fost oameni care s-au dăruit muntelui şi au mers până la extrem. Din păcate i-am pierdut. Muntele poate fi prieten, dar şi duşman şi trebuie să îl respectăm pentru că altfel suferim”,  a declarat Erika Santa, reprezentatul Asociaţiei San Montan.

IMAG2227

Pentru că evenimentul a fost dedicat memoriei alpiniştilor, doi iubitori ai muntelui, Marius Budai şi un jandarm montan,  au aşezat o coroană de flori chiar pe versantul de pe Cheile Tăii, după ce au coborât în rapel.

“Este un eveniment în memoria celor patru alpinişti petrileni. Este un eveniment care trebuia făcut pentru că în această lună se împlinesc 29 de ani de la dispariţia lor prematură şi Asociaţia San Montan a considerat de bun augur că aceşti băieţi merită să fie amintiţi, să facem ceva în memoria lor. Anul viitor sperăm să putem organiza un eveniment de o anvergură mai mare. Sportul de mare performanţă cere sacrificii, iar aceşti băieţi au făcut sacrificiul suprem atunci şi sperăm ca prin acest eveniment pios să aducem un omagiu familiilor şi lor”, ne spune Marius Budai, cel care a coborât în rapel pentru a aşeza coroana de flori.

La acţiunea de comemorare a fost prezent şi un alpinist care i-a cunoscut pe cei patru care în urmă cu 29 de ani şi-au pierdut viaţa.

“Sunt unul dintre puţinii alpinişti care am făcut parte din acea echipă şi încă mai activăm în zona aceasta. Aici i-am cunoscut pe băieţi, aici am trăit multe clipe cu ei. Acum 29 de ani 4 alpinişti au dispărut dintre noi. Erau tineri, oameni cu suflet mare, alpinişti încercaţi. În 2 martie 1987 la Cabana Retezat era alpiniada de vară. Cei 4 camarazi au luat startul. Ei şi-au propus să realizeze întregul circuit al Munţilor Retezat într-un timp record, de doar două zile. Pe vârful Custura, după o zi lungă au fost înfrânţi de întuneric, frig şi furtuna violentă. S-au rostogolit în gol, iar zăpada a acoperit cei patru alpinişti”,  a spus Gigi Pancu, alpinist.

IMAG2180

Reprezentanţii oraşului Petrila au luat parte la acţiunea de comemorare din Cheile Tăii.

„Mi-am făcut datoria de conştiinţă pentru cei patru alpinişti. Am făcut prea puţin în ceea ce priveşte comemorarea anuală a acestor bravi copii, dar este de datoria noastră să facem mai mult, să arătăm cu adevărat cine au fost aceştia”, a declarat Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila.

“La iniţiativa celor de la San Montan am participat la comemorarea celor patru temerari care în urmă cu 29 de ani şi-au pierdut viaţa. Consider că e de datoria noastră să ne amintim de membrii oraşului nostru”, ne spune Vasile Jurca, viceprimarul oraşului Petrila.

Doi preoţi, unul catolic şi unul ortodox au oficiat la troiţă o slujbă de pomenire în memoria celor patru alpinişti care în urmă cu 29 de ani şi-au pierdut viaţa pe munte. La slujbă au luat parte zeci de petrileni şi nu numai. In peretii verticali ai Cheilor Taiei, alpinistii au construit o cabana unicat prin pozitionarea sa la o inaltime de 30 metri, pe o polita modelata in stanca. Un tragic accident a curmat insa frumoase aspiratii si performanta ale alpinistilor petrileni. In data de 2 martie 1987, cu ocazia etapei de iarna a Campionatului National de Alpinism, Vasile Atomi, Ion Baltaretu, Vasile Nagy si Dumitru Rizea au disparut in „valurile” unei avalanse pornite din Varful Marii, in Muntii Retezat. De atunci, alpinismul petrilean a incetat sa mai fie prezent in competitii nationale. In semn de omagiu pentru aspiratiile si sacrificiul alpinistilor disparuti, artistul plastic Ladislau Schmidt a realizat, in anul 1987, un monument care se inalta tacut in singuratatea Cheilor Taiei.

[slideshow_deploy id=’20328′]



« (Știre anterioară)