Căsuţele minerilor de la Paroşeni vor ajunge la Ministerul Energiei

 

Ministerul Energiei va fi cel care va prelua, cel mai probabil, căsuţele de vacanţă ale minerilor de la Paroşeni construite la Eforie Nord. Între timp, liderii Sindicatului Huila încearcă să le mai menţină în circuitul turistic intern.

casutele-minerilor-de-la-eforie-incep-sa-fie-cautate-de-mineri1344833979

„Pentru a putea să le menţinem în funcţiune şi în această vară, încercăm să obţinem clasificare de la Ministerul Turismului, să întocmim un plan de pază şi am purtat discuţii cu reprezentanţii ISU pentru a obşine autorizaţia de funcţionare”, a declarat Laszlo Domokos, liderul Sindiatului „Huila”. Ansambul „Meduza” cuprinde 30 de căsuţe din lemn construite în 1980, pe un teren care niciodată nu a  fost întăbulat de oficialii mineritului din Valea Jiului şi care a rămas în proprietatea Consiliului Local Eforie Nord. După 1991, tabăra de vară a minerilor a ajuns în proprietatea minei Paroşeni şi a administraţiei miniere, indiferent de denunmirea acesteia, respectiv RAH sau CNH. Din cauza datoriilor colosului industrial la bugetul de stat, care a plasat  ani de zile Compania Huilei pe primul loc în topul naţional al datornicilor, au constituit şi motivul pentru care ani de zile căsuţele de vacanţă au fost sechestrate de Administraţia Financiară din Eforie, care a încercat chiar scoaterea lor la vânzare. Situaţia incertă a terenului le-a făcut însă neinteresante pentru potenţialii cumpărători, iar vânzarea a fost blocată şi în instanţă.

Minele extractive din Valea Jiului au fost împărţite în viabile şi neviabile şi trecute în administrarea a două societăţi nou –  înfiinţate. Datoriile CNH s-au şters peste noapte, iar complexul „Meduza” a ajuns, fără măsura sechestrului, în proprietatea SNIMVJ, odată cu celelalte active ale minelor viabile.

Şi, pentru că ocupa terenul statului, SNIMVJ era pusă an de an să plătească sume considerabile drept impozit pentru cele 30 de căsuţe de vacanţă. Aşa că, la înţelegere cu sindicatul „Huila”, de la minele neviabile, tabăra de vară i-a fost cedată în folosinţă gratuită, printr-un contract de comodat. „Am găsit această modalitate pentru a le putea menţine în funcţiune pentru mineri”, a explicat Laszlo Domokos. De precizat că, atât contractul iniţial, cât şi actul adiţional încheiat ulterior, au avut acordul Consiliului de Administraţie al SNIMVJ. Şi tot Consiliul de Administraţie este cel care şi-a dat girul pentru scoaterea la vânzare a cinci dintre căsuţele minerilor de la Eforie Nord, în urmă cu mai bine de un an, acestea fiind cumpărate de o persoană din Bârlad. Celelalte 25 de căsuţe au rămas în continuare la sindicate, dar viitorul lor este incert. Anul 2018 este punctul final al activităţii extractive pentru minele neviabile şi, totodată, pentru administratorul lor, SNIMVJ. Dacă până la acel moment nu seva reuşi casarea şi vânzarea lor, cel mai probabil, căsuţele din Ansambul „Meduza” vor ajunge la Ministerul Energiei.

[slideshow_deploy id=’17217′]