ISU Hunedoara îi monitorizează pe proprietarii de terenuri

Împreună cu Prefectura Hunedoara a fost elaborat un plan pentru a ține în frâu practicile proprietarilor de terenuri care se folosesc de foc pentru a le curăța de resturi.

5572002714_ee120c62fc

Temperaturile ridicate din ultimele zile cresc riscul producerii unor incendii de vegetaţie uscată, litieră de pădure şi fond forestier. ”În acest sens, sub coordonarea prefectului Sorin – Adrian Vasilescu, a fost reactualizat Planul de acţiune pentru reducerea riscului de incendiu la fondul forestier şi vegetaţie uscată care prevede cooperarea instituţională în vederea diminuării numărului de incendii de vegetaţie uscată şi pădure. Semnatarii acestui plan sunt: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Garda Forestieră Judeţeană Hunedoara, Direcţia Silvică Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Garda Naţională de Mediu şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. În acest efort de prevenire a incendiilor de vegetaţie uscată au fost cooptaţi şi membrii Serviciului Judeţean Salvamont şi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă”, arată ISU Hunedoara.

Inspectorii instituțiilor, care sunt cuprinse în planul de acțiune, vor organiza patrulări în zonele cu risc crescut de producere a incendiilor de vegetaţie şi fond forestier, cu afluenţă turistică sau în zonele concesionate pentru culegerea fructelor de pădure, în scopul descurajării utilizării focului deschis.

De asemenea, acţiunile desfăşurate de fermieri pentru igienizarea terenurilor agricole prin incendierea resturilor vegetale vor fi monitorizate.

În plus, Garda Naţională de Mediu va efectua inspecţii la agenţii economici care desfăşoară activităţi de exploatare forestieră. În funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice ISU Hunedoara va transmite, agenţiilor implicate în aplicarea Planului, mesaje de atenţionare cu privire la creşterea riscului de incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier, în scopul organizării şi desfăşurării unor acţiuni preventive în zonele supuse riscului.

[slideshow_deploy id=’17217′]