CEH produce cea mai scumpă energie electrică

Complexul Energetic Hunedoara produce cel mai scump current electric. Aceasta este concluzia la care au ajuns inspectorii financiari ai Curții de Conturi care arată că societatea energetică hunedoreană contribuie doar cu 4,25% la sistemul energetic național, iar energia electrică produsă este cea mai scumpă.

Energie-electrică-680x365

“Din analiza evoluţiei prețurilor medii ponderate anuale, aferente cantității de energie electrică achiziționată de FUI pe bază de contracte reglementate, s-a remarcat faptul că, cel mai scăzut preţ a fost înregistrat în anul 2014, respectiv de 142,68 lei/MWh, cu 14% mai mic faţă de preţul mediu de 165,92 lei/MWh înregistrat în anul 2013. Această diminuare a preţului de achiziţie a energiei electrice de către FUI de la producători a fost determinată de intrarea în vigoare a Ordinului președintelui ANRE nr. 83/2013, prin care nu au mai fost preluate cantităţi de energie electrică produsă de grupurile/centralele termoelectrice care înregistrau costuri ridicate care în unele cazuri depăşeau 269 lei/MWh (cazul SC Complexul Energetic Hunedoara SA în anul 2013), consumul fiind asigurat prin preluarea cantităţilor de energie electrică produsă de grupuri/centrale aparținând SC Hidroelectrica SA şi SN Nuclearelectrica SA, la preţuri medii ce au variat între 115,2 lei/MWh – 145,88 lei/MWh”, mai arată raportul.

Potrivit raportului, companiile termoenergetice ar fi trebuit să realizeze investiţii, care însă nu au fost implementate.

[slideshow_deploy id=’27028′]