Augustin Lazăr e oficial noul Procuror General al României

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire, în funcţia de Procuror General al României, a lui Augustin Lazăr, fostul șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cel care a instrumentat și dosarul brățărilor dacice.

augustin-lazar_procuror-general-1024x576

Decretul a fost semnat ca urmare a propunerii venite de la ministrul Justiţiei, Raluca Prună,  și după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz pozitiv după interviul susţinut de Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a suţinut în faţa procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii că intenţionează înfiinţarea unui serviciu de integritate, care ar avea rolul verificării integrităţii magistraţilor procurori. Este de părere că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui restructurat, susţinând că ar trebui desfiinţate parchetele mici, pentru ca procurorii să nu mai fie sub influenţa persoanelor puternice pe plan local.

Augustin Lazăr are o vechime, în funcţia de procuror, de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. El este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, calitate în care a coordonat şi a instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internaţională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012, a ocupat funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

[slideshow_deploy id=’17636′]