PSD SALUTĂ DECIZIA CURȚII DE APEL ALBA IULIA PRIVIND SITUAȚIA INSOLVENȚEI CEH

PSD salută decizia Curții de Apel Alba Iulia privind situația insolvenței CEH. Astfel prin intermediul unui comunicat de presă semnat de lideul organizației județene a PSD Hunedoara, deputatul Laurențu Nistor, se arată că decizia luată de judecătorii Curții de Apel Alba este una înțeleaptă și poate conduce la salvarea locurilor de muncă ale minerilor și energeticienilor.

laurentiu-nistor

Vă prezentăm, integral, declarația președintelui PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, pe acest subicet:

În Valea Jiului cărbunele este cunoscut de peste 350 de ani, timp în care „aurul negru” a fost exploatat de generaţii după generaţii de mineri, din tată în fiu. În acest fel , s-au asigurat decenii la rând independența energetică și dezvoltarea industrială a României.

Această abordare strategică a avut efecte benefice atât la nivelul întregii ţări, bazinului minier Valea Jiului, dar şi judeţean, Hunedoara cunoscând o dezvoltare socio-economică intensă bazată pe energia electrică produsă în termocentralele pe huilă. Judeţul nostru a contribuit la dezvoltarea celorlalte regiuni prin asigurarea materiei prime şi energiei necesare funcţionării activităților economiei naționale cum ar fi siderurgia, mineritul, construcțiile, industria grea, confecțiile sau petrochimia, fiind totodată şi un catalizator al efervescenţei creatoare din învățământ şi cercetare.

 Pornind de la aceste considerente istorice şi actuale, Guvernul PSD a decis să aplice măsuri importante, în baza Programului de guvernare angajat în Parlament, și a inițiat acțiuni pentru a plăti datorii (PDL) care nu îi aparțineau a negociat cu putere și demnitate cu reprezentanții CE şi FMI, folosind argumente economice și mai ales sociale adecvate în interesul păstrării tuturor locurilor de muncă.

Contrar măsurilor aplicate de actualul Guvern, catalogate de propaganda tehnocrată ”curajoase”, care pun accent doar pe recomandări externe, lipsa de intervenție și liberalism sălbatic pe piața internă de energie, indiferent de modul de operare al producătorilor și sursa de producție, Guvernul Ponta a acordat sprijin direct CE Hunedoara; acces garantat în piață și la serviciile de sistem într-un mod rațional şi identificarea soluţiilor de corectare a erorilor PDL.

S-a luat în considerare că operatorii de cărbune nu pot realiza venituri necesare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor curente, apărând pierderi operaționale iar INSOLVENŢA nu este o soluţie.

 După schimbarea Guvernului Ponta cu aceşti autointitulaţi tehnocraţi, haosul generat de falimentul lamentabil al aplicării unei politici energetice (ne)gândite este, în județele Hunedoara şi Gorj, o realitate evidentă. Prin minciună şi presiune, actualul ministru al energiei, reprezentant de vază al Guvernului tehnocrat, a lucrat la destabilizarea CE Hunedoara pe care l-a trimis „curajos” şi în mare grabă în INSOLVENŢĂ. A dorit să-şi etaleze cunoştinţele manageriale dobândite off-shore, adică în afara graniţelor ţării. Prin această lucrătură, locurile de muncă din minerit și energie au fost periclitate iar onoarea și dreptul la muncă batjocorite.

 Incapabili să desluşească contextul regional, criza internaţională, ameninţările la adresa securităţii naţionale, reprezentanții români ai tehnocraţiei neo-liberale externe s-au întrecut în așa-zise restructurări, ce s-au dovedit simple experienţe pe angajaţi; acestea au generat noi probleme în toate localitățile din Valea Jiului şi în capitala judeţului Deva, producând zdruncinarea dramatică a economiei zonale, indiferent de forma de proprietate (de stat şi privată), amplificarea problemelor sociale precum şi creșterea sărăciei.

 Cu toate că acestă acțiune a ministrului şi a cabinetului său a fost premeditată până în cel mai mic detaliu, împreună cu „profesionişti” în insolvenţă – EURO INSOL SPRL, presiunea pusă pe societate şi graba nefirească pentru declararea insolvenţei, în prag de sărbători, au avut ca efect un răspuns pe măsură din partea creditorilor, mediul de afaceri ameninţat cu falimentul.

Ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au admis solicitarea unora dintre creditori, care s-au opus deschiderii procedurii insolvenței şi au scos Complexul Energetic Hunedoara din INSOLVENŢA ministrului energiei din Guvernul tehnocrat.

Dragi mineri şi energeticeni,

Având în vedere gravitatea situației generate de acest Guvern prin reprezentanţii săi, fie că se numesc efemer miniştrii sau secretari de stat, doresc să SALUT decizia înţeleaptă a Curţii de Apel Alba Iulia, care a rezistat presiunilor mediatice fără precedent dezlănţuite în toată presa aservită de Guvern şi de PNL, conform „foii de parcurs” primită din afara ţării, şi a demonstrat că tulbureala acestor oameni sunt simple gogoşi care ascund alte interese.

Solicit Guvernului tehnocrat şi ministrului energiei să renunţe la intenţiile vădit dezavantajoase judeţului nostru, să lase oamenii cu experienţă să încerce să salveze activitatea minieră şi energetică şi să sprijine cu bună credinţă acest efort.

Vă chem pe toţi: salariaţi, administraţie, creditori, prestatori, furnizori şi cetăţeni să vă alăturaţi acestui efort şi să profităm de pauza acordată de judecători pentru a încerca să îndreptăm lucrurile şi să mergem mai departe, fără patimă, fără resentimente şi mai ales fără interese ascunse.

Singurul nostru scop este continuarea activităţii şi păstrarea locurilor de muncă!

DEPUTAT

Laurenţiu NISTOR

Președintele Organizației Județene PSD Hunedoara

[slideshow_deploy id=’30675′]