Turist maghiar recuperat dintr-o râpă în Retezat

Salvamontiștii hunedoreni au participat în această noapte la o acțiune periculoasă de salvare a unui turist din Ungaria, aflat într-o râpă, în zona Barajului Gura Apelor din Retezat. Echipele de salvatori montani l-au asigurat pe bărbat cu o coardă și, din fericire, operațiunea s-a finalizat cu succes.
wpid-turist-480x341
La acțiunea din Retezat au participat 6 salvamontiști, care au plecat în căutarea turistului în vârstă de 47 de ani.  Alarma s-a dat în jurul orei 2.20 de minute, când ceilalți turiști au văzut că bărbatul nu se mai întoarce, iar salvamontiștii hunedoreni au plecat imediat în căutarea lui.
„Sunt 9 turiști din Ungaria, care au mers pe curba de nivel de baraj, pe drumul de centură de la Gura Apelor și, la un moment dat băiatul celui pe care l-am căutat s-a dus până pe malul apei și nu s-a mai întors. A plecat tatăl lui să-l caute, băiatul după un timp a apărut din altă zonă, dar taică-său nu a mai ajuns. A ajuns într-o zonă de abrupt, unde stânca este foarte friabilă și, dacă nu ești asigurat, riști să cazi în apă
Am fost anunțați în jurul orei 2.20, a mai durat un pic până am ajuns în zonă. Din fericire, persoana putea să comunice și atunci a fost mai ușor de depistat. Au coborât băieții până la el cu coarda, l-au asigurat și l-au adus la grup”, a declarat Ovidiu Bodean, șeful Serviciului Salvamont Hunedoara.
Din fericire, bărbatul a suferit doar câteva zgârieturi și o ușoară hipotermie, dar este în regulă și s-a putut alătura grupului de prieteni cu care a venit. Operațiunea a fost îngreunată mai ales de faptul că s-a desfășurat pe timp de noapte, cu vizibilitate extrem de scăzută.
[slideshow_deploy id=’33296′]