Drumul cărbunelui

 

Turism montan sau turism industrial? Valea Jiului poate fi considerată o zonă turistică, însă insuficient exploatată. Se doreşte promovarea turismului industrial, având în vedere specificul zonei.

muzeu minerit

 

 

“Turismul industrial este propus pentru a valorifica o serie de obiective economice care se constituie ca produse turistice veritabile şi atractive pentru o anumită categorie de turiști; această formă particulară de turism reprezintă un mod diferit de valorificare a obiectivelor economice care nu mai sunt operaționale în perioada actuală, postindustrială. Elementele de patrimoniu industrial au fost integrate conceptului de bunuri cultuale pentru a se crea astfel baza științifică și juridică de conservare a acestora, altfel exista riscul ca acestea ca urmare a abandonului, să fie distruse”,  arată strategia de dezvoltare a judeţului Hunedoara pentru perioada 2014-2020.

Astfel se ia în considerare realizarea unui „drum al cărbunelui”, însă obiectivele din cadrul itinerariului sunt limitate, altele chiar inexistente.

“Obiectivele de patrimoniu industrial (cu specific minier) pot fi valorificate sub forma unui traseu tematic: drumul cărbunelui. Traseul începe din Municipiul Petroşani (unde se pot vizita muzeul mineritului şi vechea colonie), se continuă în localitatea Petrila unde se vizitează Mina Petrila Sud. Ulterior traseul se va continua cu vizitarea minei Aninoasa, iar ultimul obiectiv vizitat este reprezentat de fosta carieră de exploatare de la Câmpu lui Neag”, se mai arată în strategie.

[slideshow_deploy id=’27028′]