PRIMUL BILANȚ AL POTOPULUI DE RUSALII DIN VALEA JIULUI

Potrivit comunicatului oficial transmis în cursul nopții de duminică spre luni, o ploaie torențială căzută, începând cu ora 21.00, a generat scurgeri pe versanți ce au inundat sute de apartamente, case și gospodării din Petroșani, Petrila, Lupeni și Aninoasa. Într-o singură oră și jumătate au fost preluate la numărul unic de urgență 112, aproximativ 200 de apeluri ale locuitorilor din Valea Jiului.

petrosani1

În cel mai scurt timp, au fost mobilizați aproape 200 de pompieri ai Detașamentelor Petroșani, Deva, Hunedoara și Orăștie precum și ai Secției Ilia, în zona calamitată. Ajunși la fața locului, pompierii au găsit o situație critică, un întreg cartier din Petroșani, aflat într-o zonă mai joasă, fiind sub ape, nivelul acesteia ajungând la etajul I al imobilelor.

Imediat, pompierii au început evacuarea locuitorilor cu ajutorul bărcilor. În primele 4 ore, de la producerea fenomenelor meteo periculoase, au fost evacuate 60 de persoane, dintre care 6 sunt copii, o femeie este însărcinată, iar 2 persoane au fost transportate la spital cu hipotermie.

Primele date arată că ploaia torențială, a afectat 30 de blocuri și 300 de gospodării, majoritatea din Petroșani și Lupeni. De asemenea, subsolul Spitalului Petroșani și casa liftului au fost inundate.

Persoanele evacuate au fost preluate de polițiști și pompieri la Primăria Petroșani, de unde au fost distribuite spre locurile de cazare, puse la dispoziție de autoritățile locale.

Paisprezece oameni evacuați au optat să se cazeze, în această noapte, în căminul Universității Petroșani, în timp ce restul, au ales să doarmă la rude sau prieteni.

Pentru eficientizarea și dinamizarea operațiunilor de evacuare a apei, inspectorul general al I.G.S.U., general de brigadă Ovidiu Vasilică a dispus dislocarea, în sprijinul pompierilor hunedoreni, a 100 de pompieri de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Timiș, Caraș, Gorj, Sibiu și Alba.

De asemenea, DN 66, la intrarea în Petroșani, a fost blocat timp de aproximativ 3 ore din cauza aluviunilor și torenților.

În operațiuni au fost implicați, de asemenea, 30 de polițiști, 10 jandarmi și membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Acțiunile în teren, desfășurate cu 2 bărci, 24 motopompe, dintre care 4 de mare putere, și 14 autospeciale, au fost coordonate de subprefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely și inspectorul șef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean.

[slideshow_deploy id=’19869′]