Semnal de alarmă. Resturile lemnoase  blochează cursurile apelor

 
Resturi imense de material lemnos, provenite din  defrișări blochează cursurile apelor și duc la inundații. Cei care exploatează lemnul în pădurile Văii Jiului de multe ori nu mai curăță parchetele forestiere în urma lor, iar situația este tot mai gravă.
 paduri-taiate-1-630x360
Directorului Sistemului Hidrotehnic Petroșani din cadrul Apelor Române, Sorin Corici, atrage atenția asupra pericolului pe care îl prezintă resturile lemnoase de mari dimensiuni, ajunse pe cursurile apelor. Rădăcinile și trunchiurile blochează podețele, iar apele se revarsă, producând inundații. Așa s-a întâmplat și la ultimele revărsări ale apelor produse în Valea Jiului, când pâraiele au ieșit din matcă. „La ape mari în special, torenții din munte aduc tot felul de resturi lemnoase și la podețe se blochează, iar apa deversează peste podeț și inundă drumurile. De aici a plecat necazul și acum. Așa a fost la Bărbăteni – la Valea Vacii, la Cimpa și cam toate pâraiele au făcut aceste probleme.
Am găsit și pe Jiu de Est, la Tirici, rădăcini de trunchiuri de copac foarte foarte mari. Este una imensă chiar în albie. Noi ne sesizăm, dar trebuie să își facă treaba și Garda Forestieră, că ei sunt responsabili.
Problemele nu sunt noi, dar parcă în ultimul timp mai rău, parcă este o zonă scăpată de sub control în acest sens”, a declarat Sorin Corici. Directorul SH Petroșani a precizat că, în zona muntoasă, conform Codului Silvic, pâraiele le administrează  Ocolul Silvic. „Noi intrăm până în marginea pădure. Unde intră amenajamentul silvic, sunt cei de la Romsilva, prin Ocoalele Silvice. Nu mai este competența noastră”, a precizat sursa citată anterior, care spune că pădurea arată dezastruos, iar pe zi ce trece situația este parcă tot mai rea.
Pe de altă parte, după ce a primit mai multe telefoane de la diverși cetățeni, care i-au adresat injurii, Sorin Corici a ținut să precizeze că pâraiele și torenții nu intră în administrarea celor de la Apele Române, ci a administrațiilor publice locale, care trebuie să le curețe și întrețină. „Apele Române nu sunt responsabile de inundațiile pe cursurile și torenții mici. Acestea intră în administrarea primăriilor și Consiliilor Locale. Noi avem în administrare Jiul cu niște râuri mari, gen Taia, Jieț, Cimpa pe partea de est, în Petroșani Maleia, în Vulcan Morișoara, Aninoasa, Braia la  Lupeni și atât”, a spus Corici. Grav este că, din datele existente, situația ar fi fost creată chiar de unele persoane din aparatul primăriilor, care i-au trimis pe oamenii nemulțumiți la Apele Române, încercând să paseze răspunderea.
În România, pădurile sunt defrișate fără milă, iar județul Hunedoara nu face execpție. Stăm totuși mai bine la capitolul defrișări decât alte județe, iar hunedorenii s-au dovedit extrem de vigilenți în ceea ce priveşte numărul  de transporturi de material lemnos semnalate la 112, după cum relevă un raport dat publicităţii de Greenpeace România.
 
[slideshow_deploy id=’30675′]