Valea Jiului a fost din nou afectată de inundații. Codul Portocaliu rămâne în vigoare și astăzi.

A fost nopate albă pentru autoritățile locale din toate localitățile Văii Jiului. Pentru prima oară în ultimii 50 de ani, sirenele de alarmare a a populației au răsunat la Petroșani și Lupeni nu pentru un simplu exercițiu de alarmare publică, ci chiar pentru a anunța populația de ininența unui dezastru.

IMG_20160715_202905

Un dezastru cauzat de ploile abundente care au căzut, după ora 18,00 în mai multe reprie, pe tot parcursul nopții de vineri/sâmbătă și care au generat probleme majore în mai multe localități din Valea Jiului.

La Petroșani, cea mai puternic afectată a fost, din nou, zona cartierului Aeroport (Șerpărie), unde apele au atins din nou cote de inundație, mai multe locuințe de la parterul blocurilor din acest cartier fiind evacuate. ”Ploile afectează din nou aceeași zonă din cartierul Aeroport. Am intervenit deja cu echipele ISU pentru a-i ajuta pe locatarii care și-au strâns tot ce-au putut de prin casă: mobila și hainele abia uscate după ploile torențiale din luna iunie. Singura soluție reală pentru acești oameni este să le asigurăm alte locuințe. Este vorba de 30 de apartamente situate la parterul blocurilor, care vor fi de fiecare dată expuse inundării în acestă zonă”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care a condus, pe parcursul nopții, echipele de intervenție ce au acționat permanent în zonă.

petrila1Ploile au ”atacat” și la Petrila, unde mai multe străzi, gospodării și terenuri agricole au fost inundate, iar apa a pătruns în unele locuri și în casele oamenilor. Probleme au fost în zona  Cap de Linie Lonea și Burdești,  unde s-au inundat aproximativ 7 gospodării. Echipele de intervenție au intervenit aici cu saci de nisip pe marginea drumului și pe marginea pârâului Moșic, astfel încât apa să nu mai intre în curțile oamenilor. Probleme au fost și în zona Tirici în câteva locuri, pe strada 22 Decembrie, în față la Blocul 1, în  Brătianu, pe strada Stadionului, dar și două sau trei gospodării din oraș au fost inundate.

Unul dintre cele mai greu încercate orașe din Valea Jiului a fost și de data aceasta municipiul Lupeni. Aici apele s-au revărsat din nou, fiind afectate foarte multe zone din oraș. ”Apele vin practic de peste tot. Deja am avut numeroase zone inundate. Situația este foarte grea, dar intervenim cu maximum de forțe pentru a ține potopul sub control”, a declarat primarul Cristian Resmeriță.

Codul Portocaliu s-a dovedit a fi ceva mai ”blând” în celelalte localități ale Văii Jiului, unde autoritățile au stat însă, toată noaptea, în alertă. ”Deocamdată este liniște în Vulcan. Nu avem situații generate de ploile din ultimele ore. Echipele ISU sunt însă în dispozitiv, în cazul în care pe parcursul acestui cod portocaliu pot apărea zone afectate de debitele mari de apă, care sunt prognozate până la 100 l/ mp,până mâine noapte. O să trecem cu bine și de această dată”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

aeroport2Și primarul municipiului Petroșani avertizează cetățenii că situația generată de declararea Codului portocaliu de ploi și inundații rămâne în vigoare.  ”Suntem sub cod portocaliu până duminică. Orice problemă care poate apărea în oricare zonă a municipiului pe toată durata acestor ploi abundente, va fi imediat preluată de echipele ISU care sunt pregătite să intervină operativ, spune Tiberiu Iacob Ridzi.

Chiar dacă ploile s-au mai potolit, meteorologii avertizează că regiunea Văii Jiului rămâne în continuare sub alertă de cod portocaliu de ploi și inundații, codul fiind valabil până duminică la ora 11,00. În acest interval de timp, este posibil să cadă noi ploi abundente în zonă, cu cantități de apă de peste 50-60 litri/mp, izolat acestea putând depăși chiar 100 de litri/mp. De asemenea, scurgerile de pe versanți și torentele formate în urma ploilor pot genera, în cntinuare, inundații. Autoritășile locale din Valea Jiului rămân în continuare în stare de alertă, fiind pregătite să intervină acolo unde situația va impune acest lucru. În sprijinul edililor au venit și ceu dela ISU, dar și cei de la Apa Serv, precum și foarte mulți cetățeni, voluntari.

[slideshow_deploy id=’20328′]



« (Știre anterioară)