Cei care au fost impozitați degeaba iși pot RECUPERA banii. VEZI cum

 
Persoanele care locuiesc în Cartierul Colonie și au plătit impozite deși erau scutite prin lege își pot recupera o parte din banii plătiți degeaba. În total sunt 70 de familii.
 
 coada-la-taxe
Chiar dacă nimeni nu le va putea returna vreodată sumele încasate mai bine de 20 de ani, măcar pe ultimii ani acest lucru este posibil şi legal. Potrivit Codului de Procedură Fiscală din 2015, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, „dreptul contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire” Altfel spus, contribuabilul care a luat al cunoştinţă faptul că a achitat DEGEABA taxe şi impozite, în condiţiile în care legea îl scutea de plata lor, poate cere restituirea sumelor. Potrivit unor surse juridicie, plătitorul de taxe şi impozite trebuie să depună o cerere la Serviciul Taxe şi Impozite Locale prin care să ceară restituirea sumelor plătite în acest caz. În cazul unui refuz, nici măcar nu trebuie să se ajungă la instanţa de judecată, spun sursele noastre, şi asta pentru că se pot formula plângeri penale pentru abuz în serviciu, la organele de cercetare penală, plângeri pentru care nu se percepe vreo taxă de timbru cum se întâmplă în cazul acţiunilor civile din instanţă.
În total, conform datelor oficiale, pe străzile curpinse în zona pietonală istorică, aşa cum figurează aceasta în documentele Ministerului Culturii, sunt 70 de clădiri aparţnând unor persoane fizice. 
Reamintim că vechiul Cod Fiscal, intrat în vigoare în 1994, cu completările şi modificările ulterioare,  îi scutea de plata acestora. Oamenii nu au ştiut legea, iar reprezentanţii Serviciului de Taxe şi Impozite Locale nu i-au anunţat că pot beneficia de astfel de facilităţi, aşa că, mai bine de 20 de ani absolut nicio persoană nu a cerut astfel de scutiri de plată.  Sunt sute de lei anual plătite de fiecare familie, bani pe care, legal, oamenii nu ar fi trebuit să îi plătească!
Pe lista monumentelor istorice din municipiul Petroşani figurează primul Sediu al Societăţii Anonime Române Petroşani, înfiinţat în anul 1920. În prezent, clădirea adăposteşte Muzeul Mineritului Petroşani. De asemenea, vorbim despre vechiul sediu al Sindicatului Minier, care a funcţionat între anii 1921- 1946, situate pe strada Cuza Vodă, la nr. 6. Peste timp, aici a fost amenajată Cantina Socială, mutată şi ea între timp. Monument istoric este Biserica de Lemn Sfinţii Arhangheli (a Sânonilor), construită în secolul XVIII, care se află în zona Stadionului, dar şi fostul Cazinou al Funcţionarilor, clădire construită în 1905, care adăposteşte azi Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu, precum şi Dispensarul Principele Mircea, înfiinţat în anul 1925, care astăzi este sediul Casei de Cultură a Studenţilor Petroşani sau Cazinoul Muncitoresc, inaugurat în anul 1925, situate în Colonie şi transformat în restaurant.
Pe lângă clădirile cu valoare istorică, Petroşaniul are şi două zone pietonale istorice, sau urbane cum sunt ele definite de lege.
Prima este reprezentată cartierul de Locuinţe Muncitoreşti Colonia, iar a doua zonă istorică urbană declarată în Petroşani este centrul istoric al oraşului, cuprins între Piaţa Victoriei şi Centrul Civic, care datează de la sfârşitul secolului XIX.  Revenind la cartierul Colonie, aceasta a fost inclusă în lista D.M.A.S.I. la categoria „zonă istorică urbană”, fiind delimitată în documente de râul Jiul de Est, str. Carbunelui, gara şi linia CFR, precum şi str. Vlad Ţepes.
[slideshow_deploy id=’36590′]


« (Știre anterioară)