“Caritatea înseamnă osul împărţit cu un câine, când eşti la fel de flămând ca şi câinele”

„Un os dat unui câine nu este caritate. Caritatea înseamnă osul împărţit cu un câine, când eşti la fel de flămând ca şi câinele”, acesta pare a fi citatul care s-a potrivit acţiunii de ajutorare, de astăzi, 25 iulie 2016, iniţiată de Crucea Roşie Petroşani în Cartierul Aeroport, zonă în care locatarii au fost cei mai afectaţi. Locuinţe distruse, bunuri greu muncite s-au dus pe apa… potopului din luna iunie.

CR 2

Se spune că dacă unei păsări îi strici cuibul se declanşează tulburarea comportamentală, simţul orientării, dereglări fiziologice. La oameni pare mai accentuată consecinţa distrugerii “cuibului”, se produc adevărate drame, iar frica din ochii copiilor este copleşitoare…

CR3

Crucea Roşie Petroşani a fost în permanenţă în mijlocul acestor oameni, iar zbaterea pentru a-şi îndeplini menirea umanitară s-a intensificat reuşind să aprindă prin entuziasmul lor acea latură a firii omului, care există în orice persoană – caritatea. Astfel, li s-au alăturat oameni remarcabili, unii necunoscuţi în spaţiul public, alţii bine cunoscuţi, formând un comitet care îşi asumă responsabilitatea unor acţiuni de medie şi mare anvergură. A reuşit, ca serviciu de utilitate publică, să vină în sprijinul autorităţilor locale, să câştige încrederea, e adevărat ceva mai greu datorită schimbării stilului de lucru exclusiv în sprijinul oamenilor, în educarea elevilor şi tinerilor, în toate domeniile ce ţin de profilul sănătăţii şi protecţiei etc.

cr4

În urma inundaţiilor cu distrugeri considerabile, Crucea Roşie Petroşani a cerut sprijin partenerilor şi colaboratorilor. Societatea Naţională de Crucea Roşie Română a expediat 100 de pachete cu produse de igienă şi dezinfectanţi, la fel şi Filiala Judeţeană de Cruce Roşie, iar Crucea Roşie Germană, prin directorul de ajutorare externă, Jurgen Rendz, a dat dovadă de o mobilizare exemplară şi s-au colectat bani pentru o primă tranşă de materiale de construcţii şi paturi cu saltele pentru cazurile disperate. Comitetul Crucii Roşii Petroşani în frunte cu directorul Felicia Vitan, s-a aflat în permanenţă în contact cu familiile afectate, s-au donat pachete cu îmbrăcăminte, cu lenjerii de pat, dulciuri pentru copii etc.
Şi pentru că nevoile erau mult mai mari, membrii comitentului Crucii Roşii au venit cu contribuţii personale în frunte cu Costel Avram, Ileana Firţulescu, Mariana Popa, iar membrii familiilor acestora au participat voluntar, alături de tinerii liceeni (voluntari permanenţi) la descarcare-încărcare marfă şi distribuirea ei. De precizat că acestei acţiuni I s-a alăturat şi Virginia Mănici, din Petroşani, care a donat un pat şi o canapea unei familii care-şi pierduse toată agoniseala.

CR6

Primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, a fost alături de Crucea Roşie şi a pus la dispoziţie “infrastructura” – completare transport şi muncitori. Iar faptul că a fost acolo, în mijlocul oamenilor a însemnat mult pentru ei. I-au povestit de greutăţile lor personale, i-au explicat, i-au dat şi informaţii noi, ceea ce nu e lucru puţin pentru ei.

CR7

Nici Costel Avram n-a scăpat, deşi purta însemnele Crucii Roşii în calitatea sa de membru în Comitet, a avut audienţe ca director al Apa Serv Petroşani, a dat soluţii, a promis remedieri unde a fost cazul, a fost şi umărul pe care s-au plâns de propriile necazuri, i-a încurajat… “Ai un sentiment de împăcare, de împlinire a unei datorii morale/umane, că poți face ceva pentru semenii tăi…” – a spus Costel Avram.

CR8

Practic, acţiunea iniţiată de Crucea Roşie Petroşani, prin oamenii ei şi prin parteneriatul cu Primăria Petroşani, cu participarea primarului în persoană şi cu directorul Apa Serv alături, a avut un efect aparte asupra celor din cartierul Aeroport. Nu s-au simţit părăsiţi în durerile de după dezastru şi fără speranţă de viitor sprijin.

CR9

“Astfel de acţiuni vor continua şi ne dorim ca forţa mesajului, a ajutorării în sine să fie mult mai consistentă prin atragerea alături de noi a unor oameni care pot dinamiza o comunitate, dar o pot şi uni şi chiar educa emoţional. Le mulţumesc din tot sufletul celor prezenţi şi celor care nu se văd aici şi mă bucur că au putut constata ce putem face noi, ca Subfilială a Crucii Roşii, pentru a le câştiga încrederea şi pe viitor să dăruim împreună sprijin şi speranţă” – a declarat Felicia Vitan, director Crucea Roşie Petroşani.

CR10

Crucea R1

[slideshow_deploy id=’13835′]