Paradox – Afacerişti şi familii “stabile” părăseasc Valea Jiului, dar un nou supermarket se deschide

 “Ceea ce se vede clar, de vreo jumătate de an, este faptul că mulţi şi-au pus în vânzare casele  pentru că pleacă din zonă şi nu doar la muncă. Vor să pleace familii stabile, de 40-45 de ani, cu totul, din toate categoriile profesionale şi social bine plasate. Alţii au venit în concedii, din străinătate, şi, la fel, şi-au scos la vânzare locuinţele. Au venit la noi, pentru vânzare, chiar şi investitori, care vor să-şi vândă afacerile şi să plece… Şi totuşi există un paradox. Un mare lanţ de magazine vrea să-şi deschidă un supermarket aici. Poate ei deţin informaţii de viitor care la noi nu au ajuns” – Sorina Mateevici, director Agenţia Imobiliară Macarena Petroşani.

vazari investitori

În localităţi ale Văii Jiului pot fi văzute pe imobile de locuinţe sau sedii de afaceri  afişe cu înscrisul “de vânzare” mult mai des decât arhicunoscutul anunţ “angajez vânzătoare”. În plus, doar în luna iulie, au plecat pe alte meleaguri şapte familii din cele pe care le cunoaşteam, dar câte n-or fi… Statisticile judeţene privind depopularea zonei sunt relative, pentru c-aşa-i în viaţă – una zice hârtia şi alta este realitatea.

Un barometru de luat în seamă sunt agenţiile imobiliare, acolo unde oamenii vând şi cumpără, iar în raporturile cu agenţii prin căutările lor, care implică ceva timp petrecut împreună, aceştia îşi “povestesc” motivele vânzării sau cumpărării unui imobil, intenţiile de viitor etc.

vanzare1

O agenţie de gen este Macarena, din Petroşani, poate singura rămasă “în picioare”, încă, între cele două Jiuri, veche de vreo 24 de ani, care nu s-a prea înşelat în previziunile sale. O duce greu, chiar foarte greu pentru că piaţa imobiliară este blocată. Aştepta, cum aşteaptă şi alţi investitori să se întâmple ceva, mai ales după vizita vicepremierului Vasile Dâncu, după anunţurile repetate ale primarilor că apar investitori şi că se vor crea locuri de muncă… Agitaţia există,  pluteşte în aer  un “ceva” care s-ar putea să fie de bine, dar ar putea să fie şi un mare “fâs” avându-se în vedere că este an electoral.

vanzare2

“Aşa este, aşteptăm veşti… Nu ştiu de unde. Piaţa imobiliară este blocată. Asta nu înseamnă că nu avem de lucru. Avem chiar mult, dar fără nici un rezultat. Cei care vor să cumpere oferă preţuri mici, iar cei care vor să vândă, nu lasă din preţ. De exemplu, în centrul Petroşaniului, s-a oferit 7.000 de euro pe o grasonieră pusă la punct, modernă, mobilată. Apoi, am fost o zi întreagă cu un client la Petrila, i-am prezentat  tot ce am avut în oraş la vânzare. Dorea apartament cu 3-4 camere. Proprietarii ţin la preţ.  Calitatea cumpărătorilor s-a schimbat şi resimţim din plin acest lucru.

Ceea ce se vede clar, de vreo jumătate de an, este faptul că mulţi şi-au pus în vânzare casele  pentru că pleacă din zonă şi nu doar la muncă. Vor să plece familii stabile, de 40-45 de ani, cu totul, din toate categoriile profesionale şi  social bine plasate. Alţii au venit în concedii, din străinătate, şi, la fel, şi-au scos la vânzare locuinţele. Au venit la noi, pentru vânzare, chiar şi investitori, care vor să-şi vândă afacerile şi să plece.  Pe de altă parte au existat investitori care doresc să cumpere, dar pe terenurile şi imobilele cu acest scop se cer preţuri nerealiste, nu-ţi vine să crezi cât sunt de mari. Practic, totul este blocat, chiar şi programul prima casă…

Şi totuşi există un paradox. Un mare lanţ de magazine vrea să-şi deschidă un supermarket aici. Or, se ştie că aşa ceva nu se face fără un studiu de piaţă, a puterii de cumpărare din zonă, număr de locuitori etc… Poate ei deţin informaţii de viitor care la noi nu au ajuns. Această vânzoleală – a investitorilor, a programelor guvernamentale economice – am mai trăit-o în perioada când Valea Jiului a fost declarată zonă defavorizată şi uitaţi unde s-a ajuns. Acea perioadă trebuia să dezvolte zona şi prin asta să-i asigure viitor, funcţionare pe termen lung şi nu a fost aşa” – a declarat Simona Mateevici, director Agenţia Imobiliară Macarena Petroşani.

Pe lângă închiderea mineritului, blocarea diverselor paliere ale pieţelor economice pe orizontală se datorează şi sistemului de lucru al Fiscului – ANAF, în general. În plan local se cunosc societăţile rău platnice sau cele care au intrat în impas datorită situaţiei din Valea Jiului. Lucrătorii fiscali n-au mamă, n-au tată şi le execută. Altfel, sunt ei executaţi. Practic, pe principiul bulgărelui de zăpadă, totul o ia la vale în Vale. Poate apare acel “ceva” care s-o redreseze… puţin.

 

[slideshow_deploy id=’36590′]



(Următoarea știre) »