Căldura din gunoi

Autoritățile locale de la Vulcan au o inițiativă care ar putea revoluționa sistemul de încălzire din Valea Jiului. Groapa de gunoi de la Vulcan ar putea deveni o “fabrică” de agent termic.

gunoi

Edili au în intenţie asocierea cu o societate pentru a transforma groapa de gunoi într-o staţie de ardere a deşeurilor pentru producere de agent termic. În paralel, autorităţile locale de la Vulcan au în vedere înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare, în cazul în care Complexul Energetic Hunedoara va livra agent termic în perioada de iarnă. Problema a fost ridicată în şedinţa de Consiliu Local ce a avut loc la Vulcan.

“În condiţiile în care nu funcţionează termocentrala trebuie să ne pregătim să găsim alte soluţii alternative de încălzire. Nu va putea toată lumea să îşi monteze centrale pe gaz”, a spus în şedinţa de consiliu Carmen Sîrbu, consilier local Alianţa pentru Hunedoara.

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile a precizat că a primit o adresă de la CEH prin care se arată că furnizarea agentului termic pe perioada de iarnă este pusă sub semnul întrebării.

Am primit o adresă de la CEH şi n ne garantează că va funcţiona. Dacă totuşi va funcţiona termocentrala de la Paroşeni vom înfiinţa o societate de termoficare nouă, dacă vom avea şi abonaţi la acest serviciu. Aceştia vor trebui să îşi plătească facturile. Deocamdată Termocentrala Paroşeni nu îşi ia angajamentul că va furniza agent termic în sezonul de iarnă”, a precizat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Pe termen lung, edilii au în vedere transformarea gropii de gunoi din localitate într-o staţie de ardere a deşeurilor pentru a produce agent termic.

“Avem o idee pentru o staţie de ardere a deşeurilor. În septembrie urmează să vină o firmă pentru a vizita groapa de gunoi, iar apoi vom vedea dacă ne putem asocia şi cu Consiliul Judeţean pentru a putea participa la acest proiect”, a mai subliniat primarul municipiului Vulcan.

În prezent, un astfel de sistem este deja funcţional la Oradea, în judeţul Bihor.

[slideshow_deploy id=’20328′]