Licitație pentru termoficarea de la Petroșani

Municipalitatea de la Petroşani a scos la licitaţie contractul care prevede “delegarea gestiunii serviciului public de furnizare a energiei termice in sistem centralizat in municipiul Petrosani”. Se aşteaptă ofertanţi pentru această licitaţie. Totodată au fost publicate şi anumite clarificări aferente acestei proceduri.

avarie-majora-la-reteaua-de-termoficare-a-bacaului-jumatate-de-oras-a-ramas-fara-caldura-si-apa-calda-14396

La Petroşani mai sunt branşaţi la sistemul centralizat de termoficare puţin peste 2000 de abonaţi. Mai exact, sunt 1751 de abonaţi persoane fizice, peste 130 de societăţi comerciale şi alte câteva zeci de instituţii publice, dar şi 5 asociaţii de proprietari. Una din clarificări face referire la gradul de încasare a facturilor din ultimii trei ani. Răspunsul oferit de municipalitate arată că nici măcar jumătate dintre abonaţi nu au achitat contravaloarea serviciilor de care au beneficiat.

“Gradul de încasare a facturilor de energie termică: anul 2013: 45%, anul 2014: 41%, anul 2015: 45%”, arată răspsunul.Potrivit raportului administratorului judiciar al CEH, fosta societate de termoficare de la Petroşani avea datorii de peste 50 de milioane de lei.

“De asemnea, principalii clienti/debitori diversi, pe langa cei mentionati anterior, pentru care au fost constituite provizioane de catre societate de-a lungul timpului sunt : – S.C. TERMOFICARE S.A. Petrosani pentru suma de 57.108.448 lei”, arată raportul Casei de Insolvenţă GMC Craiova.

Jumătate consum, jumătate pierderi

Potrivit centralizatorului, în ultimii trei ani, municipalitatea de la Petroşani a comandat 102.846 Gcal, din care 23.516 Gcal au fost pierderi.

“Magistralele de termoficare, sunt foarte vechi, societatea inregistreaza pierderi cu privire la transportul si distribuirea energiei termice. De asemenea, un aspect asupra caruia trebuie staruit il reprezinta faptul ca, desi, nivelul amortizarii calculat pentru constructii si instalatii tehnice si echipamente este scazut, respectiv 19,12% si respectiv 43,62%, acest fenomen este determinat de faptul ca pentru aceste active corporale la data la care s-a facut fuziunea, amortizarea s-a calculat de la inceput ca si cum ar fi fost active noi, motivat de faptul ca s-a incercat din considerente fiscale sa se evite, in urma unui control ulterior, stabilirea de catre organele fiscale a unor sarcini suplimentare. Realitatea este ca aceste active sunt vechi, fiind puse in fuctiune inca din anii 1970- 1980, aspect cu efecte nefavoarbile in situatia in care s-ar dori ca activele care nu sunt profitabile sa fie valorificate pe piata, mai ales ca acestea se adreseaza unei piete specializate”, mai arată raportul GMC.

Pentru a fi atribuită licitaţia este nevoie de prezenţa a trei ofertanţi. Actuala societate de termoficare este în procedură de faliment, astfel că edilii îşi iau măsuri de siguranţă în cazul în care termocentrala Paroşeni va putea furniza agent termic. A fost înfiinţată o nouă societate de termoficare, dar contractul nu poate fi atribuit în mod direct.

[slideshow_deploy id=’20328′]