Unde se duc banii minerilor și energeticienilor?

O asociaţie primeşte bani de pe urma construcţiilor aparţinătoare Complexului Energetic Hunedoara. Pe lângă impozitul pe care, teoretic, societatea ar trebui să îl plătească la bugetele locale, aceasta mai plăteşte şi 0,5% din valoarea devizului de construcţii. În anul 1997 a fost înfiinţată Asociaţia Casa Socială a Constructorilor. Obiectul de activitate a asociaţiei a fost protejarea drepturilor angajaţilor.  

mineri-bani

 “Se infiinteaza Casa Sociala a Constructorilor, organizatie nonprofit, autonoma, cu personalitate juridica si patrimoniu propriu, cu sediul in municipiul Bucuresti. Casa Sociala a Constructorilor se constituie si functioneaza in sistem bipartit, cu participarea egala si libera a organizatiilor sindicale si a asociatiilor patronale din ramura de constructii si de producere a materialelor de constructii. Casa Sociala a Constructorilor are ca obiect de activitate asigurarea protectiei salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii in perioada intreruperii activitatii datorita conditiilor meteorologice nefavorabile”, se arată în actul normativ din anul 1997.

Potrivit aceleiaşi legi, Asociaţia Casa Socială a Constructorilor are mai multe atribuţii.

“Casa Sociala a Constructorilor functioneaza pe baza statutului aprobat de adunarea generala a reprezentantilor si are, in principal, urmatoarele atributii constituie, gestioneaza si administreaza fondul pentru protectia salariatilor din activitatea de constructii si de producere a materialelor de constructii; stabileste conditiile de acordare a drepturilor salariatilor prevazute de prezenta lege si garanteaza aceste drepturi. Casa Sociala a Constructorilor indeplineste si alte atributii stabilite in conformitate cu statutul sau”, se mai arată în textul legii.

Complexul Energetic Hunedoara are de plătit aceste taxe în baza unei legi din anul 1997. Asociaţia s-a înscris la masa credală a CEH pentru a recupera banii de la CEH. Mai exact, Asociaţia Casa Socială a Constructorilor are de recuperat suma de 407.905,78 de lei.

“Conform legii sevirează 0,5% din valoarea devizului de construcţii”, arată un răspuns al CEH.

Printr-un calcul matematic, reiese faptul că valoarea construcţiilor Complexului Energetic Hunedoara este de 81.581.156 lei.

Asociaţia susţine că are ca scop protejarea angajaţilor.

“Casa Sociala a Constructorilor (C.S.C.) este o organizatie nonprofit, infiintata in baza Legii nr. 215/97, avand ca principal obiect de activitate acordarea protectiei sociale salariatilor din ramura de  constructii si producerea materialelor de constructii in perioada timpului friguros  (01 noiembrie – 31 martie).
In prezent  sunt afiliate la CSC  societati importante  din acest sector insumand un numar de cca. 140.000   salariati. Functionand efectiv din octombrie 1998 si acorda protectie sociala in conditiile legii inca din iarna 1998-1999, Casa Sociala a Constructorilor  a consumat pana  in iarna 2008-2009  cca. 82 milioane lei pentru protectia sociala a peste 210.000 salariati ai societatilor membre. Fondurile necesare protectiei sociale  provin de la membri CSC , din contributia salariatilor si a societatii, din contributia tuturor investitorilor  sau proprietarilor indiferent de sursa de finantare si de forma de proprietate prin achitarea unei cote de 0,5% din valoarea lucrarilor de constructii realizate  si din multiplicarea   profesionista a fondurilor  CSC”,  se arată pe site-ul Asociaţiei Casa Socială a Constructorilor.

[slideshow_deploy id=’27126′]