Şahul din Vulcan nu este în criză! Este la înălţime!

În urmă cu vre-o două săptămâni, un om de şah avansa ideea că şahul din Valea Jiului este în criză. Ba’ mai mult, – ţineţi-vă bine! – “din cauza implicării slabe a juniorilor din Vale, de câţiva ani încoace aproape că nici nu mai contăm în şahul clasic naţional.” Poziţia d-lui Gheorghe Scurhan (despre dumnealui este vorba) nu merita comentată. Pentru că vine de la un om cu credibilitate în mare suferinţă şi pentru că este prea departe de adevăr.

ana-maria-badeata

Copiii nu sunt niciodată vinovaţi!

În primul rând: cum să dai vina pe copii pentru lipsa de rezultate?! Copiii trebuie chemaţi. Copiilor trebuie să le fie arătat binele şi frumosul şi ei – în mod sigur – vor urma binele şi frumosul! Copiii trebuie ajutaţi şi îndrumaţi să descopere minunata lume a jocului de şah şi – aproape fără excepţie – vor fi fascinaţi de frumuseţea acestei lumi! Chiar şi cei care nu vor atinge performanţe deosebite în acest sport.

Dacă nu vin copiii spre şah sau dacă vin şi rezultatele nu sunt pe măsura dorinţelor sau a aşteptărilor noastre, vina nu le aparţine. În nici un caz! Vina ne aparţine întotdeauna nouă, celor mari: pentru că nu am ştiut să-i îndrumăm către şah, pentru că nu am ştiut să-i păstrăm lângă şah, pentru că nu am ştiut să-i pregătim atât de bine cât ar fi putut ei să acumuleze.

antrenament-vulcan-1

Avem 2 (două) campioane naționale! Deci, contăm!

La Vulcan, începând cu 2014, șahul a adus 3 titluri de campion național la șah individual (Oana Șchiopu) și încă 3 titluri de campion național pe echipe de fete sau mixte (Oana Șchiopu și Diana Petculescu). La acestea se adaugă 7 titluri de vicecampion național si 7 medalii de bronz! LA CAMPIONATE NAȚIONALE! Pe lângă cele două campioane, și alți șahiști de la Vulcan (Eduard Berechet, Raul Gircsis, Florin Andri, Andrada Talpalaru ș.a.) au obținut foarte multe rezultate notabile la concursuri naționale și internaționale. In aceste condiții, ce mai rămâne din declarația domnului Gheorghe Scurhan?

diana-si-oana

Ultima ispravă a fetelor noastre: ieri au devenit vicecampioane naționale la echipe mixte de 10 ani!

La Olănești, în perioada 2-6 noiembrie 2016, s-au desfășurat Campionatele Naționale de Șah Clasic  pentru Echipe Mixte (doi băieți și două fete). Oana și Diana (sportive cu dubla legitimare: CSM Mihai Viteazu Vulcan și CSȘ nr. 1 Timișoara) au făcut parte din echipa de 10 ani a clubului de pe Bega. După disputarea celor 7 runde, echipa fetelor noastre a obținut titlul de vicecampioană națională! Este foarte important de precizat ca echipa fetelor a învins în toate partidele, a câștigat meciul direct (2,5p – 1,5p) cu ocupanta locului I (CSM București), dar a fost dezavantajată de primul criteriu de departajare: numărul de partide câștigate individual. Absolut remarcabilă a fost evoluția vulcănencelor noastre în meciul direct cu CSM București, în care Oana Șchiopu a învins-o pe campioana „en-titre” la șah clasic – fete 10 ani – Alexia-Teodora Puia, iar Diana Petculescu a obținut remiza la campioana „en-titre” la fete 8 ani, Lia-Alexandra Maria! Oana a mai bifat o performanță: a câștigat toate partidele disputate, fiind singurul sportiv al competiției cu procentaj de 100%!

Putem spune: contăm la nivel național și în șahul clasic? Putem!!!

vicecampioane-echipe-mixte

Viitorul suna bine!

La antrenamentele Secţiei de  Şah a CSM „Mihai Viteazu” Vulcan participă săptămânal cca. 45 de copii, organizaţi în 4 niveluri de pregătire. Şi numărul acestora este în creştere. În luna octombrie au venit 6 copii, chiar dacă nu am demarat tradiţionala acţiune de promovare anuală a şahului în şcolile din mun. Vulcan. Cunoscătorii ştiu că, pentru o secţie de şah, o astfel de participare este una cel puţin onorabilă.

Printre copiii care frecventează secția de șah a CSM Mihai Viteazu, avem câțiva cu vârste între 5 si 8 ani care promit foarte mult: Isabela Drăghici, Ana Maria Bădeață, Emir Kotan, Codruț Toma, David Kelemen ș.a.

La concursul de șah pentru copii sub 18 ani „Trofeul Clubului de Șah Deva” (26-28 octombrie 2016) unde CSM Mihai Viteazu Vulcan a participat cu 11 sportivi, surpriza turneului nu a fost câștigarea trofeului de către Oana Șchiopu (mulți se așteptau la asta), ci câștigarea concursului de dezlegări – categoria 10 ani – de către Ana Maria Bădeață (7 ani)! Cu 28 de puncte din 30 posibile! Cea mai elocventa dovadă că, la Vulcan, vin din urma și alți copii valoroși.

Dorel Șchiopu

Președinte Secția de Șah – CSM Mihai Viteazu Vulcan

[slideshow_deploy id=’27028′]