Plăți suspecte la CEH

Plățile efectuate de Complexul Energetic Hunedoara au trezit suspiciuni. Conducerea a afirmat că CEH este în incapacitate de plată, motivând astfel deschiderea procedurii insolvenței. Documentele contabile arată însă altceva.

complexul-energetic-hunedoara2-465x390 (1)

“Pentru a formula o cerere de deschidere a procedurii insolventei, se impune ca, in conformitate cu prevederile art. 66 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, acesta sa se afle in stare de insolventa. In conformitate cu prevederile art. 5 pct. 29 din acelasi act normativ, insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile, dovada care, in speta, este in sarcina debitorului care a cerut deschiderea procedurii insolventei. In concret, debitorul este obligat sa faca dovada ca se afla in incetare de plati, respectiv ca nu poate face fata acestor datorii cu sumele de bani disponibile. Desi este adevarat ca, in principiu incetarea de plati se verifica din perspectiva actelor contabile ale debitorului, care, in speta, dovedesc, intr-adevar, un cuantum mare al datoriilor, nu mai putin adevarat ca atat in perioada apropiata formularii cererii de deschidere a procedurii, cat si in timpul procesului, inclusiv in perioada in care procesul s-a aflat in rejudecare, debitoarea a facut o serie de plati, unele considerabile, in favoarea unora dintre creditori, ceea ce creeaza o serioasa indoiala asupra incapacitatii sale de plata. Sub acest aspect, este de remarcat ca doar platile facute catre debitoare in perioada 05.04.2016 – 23.08.2016, in favoarea creditorilor Primaria Municipiului Vulcan de 3.194.709,83 si a creditoarei Constructiones Industrielles de la Mediterranee de 10.665.579,03 de lei insumeaza aproape 14.000.000 lei, ceea ce depaseste cu mult totalul creantelor cumulate ale creditorilor care au cerut deschiderea procedurii insolventei”, arată motivarea Curtţii de Apel Alba Iulia.

Plata celor aproape 14 milioane de lei unor creditori a ridicat semne de întrebare în ceea ce priveşte incapacitatea de plată a Complexului Energetic Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’36591′]

 



(Următoarea știre) »