INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI HUNEDOARA, LA CEAS DE BILANŢ

 Poliţiştii hunedoreni au analizat activitatea profesională desfăşurată în cursul anului 2016. Siguranța cetăţeanului – obiectiv prioritar pentru structurile I.P.J. Hunedoara

 Analiza activităţii desfăşurate de efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara în cursul anului 2016 a relevat faptul că poliţiştii hunedoreni   s-au implicat cu profesionalism  şi responsabilitate în organizarea şi desfăşurarea la nivel judeţean a unor acţiuni ce au vizat creşterea autorităţii Poliţiei şi asigurarea respectării legii, întărirea prezenţei echipelor de patrulare în zonele de interes, pentru prevenirea posibilelor activităţi infracţionale.

În anul 2016, activitatea I.P.J. Hunedoara a fost focalizată pe îndeplinirea obiectivelor generale ale Poliţiei Române, precum şi a celor stabilite în Strategia Naţională de Ordine şi Siguranţă Publică 2015 – 2020.

Concentrată pe oferirea unui serviciu public poliţienesc de calitate, Poliţia Hunedoreană a desfăşurat toate activităţile necesare îndeplinirii misiunii cu care a fost învestită, derulând acţiuni concrete în scopul prevenirii criminalităţii şi a promovării rolului activ al comunităţii şi al cetăţeanului în asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică.

Misiunile poliţiştilor au vizat atât domeniul ordinii şi siguranţei publice, cât şi creşterea nivelului de siguranţă rutieră, eficientizarea activităţii de combatere a infracţiunilor contra persoanei şi a patrimoniului, precum şi pentru  prevenirea şi combaterea infracţiunilor din domeniul victimizării minorilor şi a faptelor comise cu violenţă.

Poliţiştii hunedoreni au acţionat, în anul 2016, în vederea realizării obiectivelor asumate, eforturile acestora concretizându-se în scăderea cu 19,44% a numărului de infracţiuni stradale sesizate, faţă de anul 2015. La nivelul judeţului Hunedoara, în mediul rural, a fost înregistrată o scădere cu 9,07% a numărului total de fapte de natură penală, faţă de anul anterior.

În perioada supusă analizării, infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 7,34%. Dintre totalul acestor infracţiuni, furturile au scăzut cu 6,20%, furturile din locuinţe au scăzut cu 9,04%, furturile comise din societăţi comerciale au scăzut cu 3,06%, cele de pe rafturile magazinelor au scăzut cu 9,01%, furturile din autoturisme au scăzut cu 30,95%, în timp ce numărul infracţiunilor de înşelăciune au scăzut cu 7,35%.

Important de precizat este faptul că, în toate cazurile infracțiunilor grave, comise cu violență, autorii au fost identificați şi deferiţi justiţiei.

În domeniul protejării Patrimoniului Cultural Naţional, poliţiştii din cadrul compartimentului de profil au recuperat 3.200 documente sustrase, 3 statuete antice şi o cupă metal din perioada romană, 3 monede koson din aur, 223 bunuri arheologice şi 24 monede romane şi dacice şi au ridicat în vederea confiscării 13 detectoare de metale deţinute ilegal.

Pe linia combaterii faptelor de evaziune fiscală, în 2016, poliţiştii hunedoreni au iniţiat 180 de acţiuni care au vizat prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în domeniul producerii şi comercializării produselor agroalimentare, al protecţia forţei de muncă, turism şi alimentaţie publică, construcţii, produse energetice.

În urma acţiunilor întreprinse pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniile prioritare de acțiune, s-au dispus măsuri preventive faţă de 47 persoane şi au fost luate măsuri asiguratorii în cuantum de 16.633.000 lei.  Conform art. 10 din Legea nr. 241/2005 (achitarea integrală a prejudiciului în cursul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată), a fost achitată suma de 978.740 lei.

Siguranţa rutieră –  obiectiv prioritar al Poliţiei Hunedorene

 

Activitățile poliţiştilor rutieri au avut un scop preponderent preventiv şi au urmărit reducerea riscului rutier prin conștientizarea opiniei publice cu privire la riscurile la care se expun cei care decid să încalce normele rutiere.

În anul 2016, poliţiştii rutieri au participat la peste 1.800 de acțiuni vizând reducerea riscului rutier, prin prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere. Astfel, 334 de acţiuni au vizat combaterea nerespectării limitelor legale de viteză, 188 de acţiuni au vizat depistarea și sancționarea abaterilor săvârșite de către pietoni, iar 191 au vizat depistarea și sancționarea conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajați regulamentar în traversarea drumului public. În urma abaterilor constatate au fost aplicate peste 49.000 de sancțiuni contravenționale şi au fost reținute 2.505  permise de conducere.

În anul 2016, urma activităţilor desfăşurate în trafic, a scăzut semnificativ numărul celor care şi-au pierdut viaţa în urma evenimentelor rutiere (-15,2%), păstrându-se trendul descendent al ultimilor ani.

În perioada analizată, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au efectuat 36 de acţiuni şi 378 de controale,  şi  activităţi care s-au finalizat prin suspendarea dreptului de port şi folosire  a armei faţă de 7 posesori de permise de armă, anularea a 105 permise de armă, dar şi ridicarea în vederea confiscării a peste 200 de kilograme articole pirotehnice deţinute ilegal.

Poliţiştii cu atribuţii în preluarea sesizărilor cetăţenilor  prin Sistemul Naţional Unic Apeluri de Urgenţă 112 îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului Judeţean pentru Managementul Situațiilor de Urgență Hunedoara, în perioada analizată aceştia preluând  23.259 de apeluri de la cetăţeni, în 17.971 dinte  cazuri fiind necesară intervenţia echipajelor de poliție.

 

În cursul anului 2016, echipa managerială a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, împreună cu efectivul din subordine şi în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, a dovedit că deţine potenţialul logistic şi uman necesar pentru diminuarea şi ţinerea sub control a fenomenului infracţional, în vederea protejării intereselor legale ale cetăţenilor.

Pentru anul 2017, activităţile I.P.J. Hunedoara se vor derula în conformitate cu priorităţile de acţiune naţionale prevăzute de actele normative în vigoare şi vor urmări, cu precădere, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere şi destructurarea grupărilor infracţionale.

De asemenea, se va avea în vedere, în continuare, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, a corupţiei, a contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

[slideshow_deploy id=’36591′]