Monica Iacob Ridzi nu poate beneficia de legislația privind grațierea

monica ridziÎn vâltoarea informațiilor care fac înconjurul rețelelor de socializare cu privire la potențialii beneficiari ai legislației privind grațierea este adusă în atenție și situația fostului deputat de Valea Jiului și ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Există numeroase speculații potrivit căreia Monica Iacob Ridzi ar putea scăpa de pedeapsa la care a fost condamnată, odată cu intrarea în vigoare a noului pachet legislativ, aflat în dezbaterea Parlamentului.

În realitate însă, la o analiză ceva mai atentă a prevederilor legii privnd grațierea unor pedepse, este cât se poate de evident că fostul parlamentar al Văii Jiului nu se încadrează în limitele prevăzute de lege pentru a putea beneficia de grațierea pedepsei. În primul rând, legea care ar putea permite grațierea unor pedepse de până la 5 ani închisoare pentru condamnații care au în întreținere copii cu vârsta de până la 14 ani, precizează foarte exact că potențialii beneficiari trebuie să fie ”unici întreținători de familie”. Ceea ce, în situația Monicăi Iacob Ridzi, nu este cazul. Mai mult, potrivit proiectului de lege, indiferent de situația celor condamnați, proiectul privind grațierea nu este aplicabil anumitor categorii de pedepse, între care se înscrie și cea privind abuzul în serviciu, infracțiune pentru care a fost condamnată Monica Iacob Ridzi.

În consecință, singura variantă de grațiere a Monicăi Iacob Ridzi rămâne cea individuală, obținută printr-o eventuală decizie a Președintelui României. Și aceasta este însă improbabilă, după ce demersurile făcute deja în acest sens de familia fostului ministru, au eșuat.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată în februarie 2015 la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului. Ea fost încarcerată în același an la Penitenciarul Gherla.

[slideshow_deploy id=’20328′]