Gazoductul BRUA trece prin Valea Jiului

Ministerul Energiei a emis autorizația de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Autorizația a fost eliberată la sfârșitul lunii februarie.

„Proiectul BRUA era în blocaj la preluarea mandatului, deoarece nu se putea emite autorizația de construire, România riscând atât întârzierea lucrărilor, cât și finanțarea europenă de aproape 180 de milioane de euro. Cauza acestei situații era faptul că dubla calitate a ministerului în proiect, respectiv de emitent al autorizației, dar și de autoritate de verificare a legalității acesteia, era gestionată de același compartiment, aspect ce contravenea legii. Am îndreptat această situație înființând o structură dedicată proiectului BRUA și am accelerat procesul de autorizare, calendarul implementării proiectului fiind respectat”, spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la 560 milioane de euro. Prin această conductă ar urma să fie transportate spre Austria şi alte state vest-europene şi gazele extrase din Marea Neagră. Conducta de gaz transfrontalierã va trece prin Valea Jiului, pe la Paroseni, foarte aproape de Termocentrala de aici, care foloseste si gazul pentru producerea energiei termice. Proiectul BRUA  va trece prin Valea Jiului si va veni, prin Defileul Jiului de la Gorj, urmând drumul spre Hateg si vor fi amplasate 5 organizãri de santier ce vor urmãri traseul conductei de transport (Cãldãraru în Arges, Gusoieni în Vâlcea, Turcinesti în Gorj, Bucova în Caras Severin si Recas în Timis).

[slideshow_deploy id=’17636′]« (Știre anterioară)