Premiile Exclusiv 2017 – Primii laureați vin din domeniul sportiv

galaAșa cum, la vârsta majoratului, un copil se ”desprinde” de părinții săi și-și caută singur rostul în lume, tot așa intenționam ca, după 17 ani în care Exclusiv Media Group și-a asumat misiunea publică de a recompensa valorile comunității locale, să lăsăm acest demers pe seama celor care ar trebui să-l facă, în termeni mult mai obiectivi și mai recompensatorii decât suntem noi în stare.

Tradiția evenimentului și încrederea în obiectivitatea noastră au făcut ca o bună parte din cei care ne sunt cititori să-și dorească însă și pentru anul 2017 ca tot noi să fim aceia care să decidem cine sunt cei care merită, pentru activitatea lor din 2016, atributul de ”cei mai buni”. Motiv pentru care, într-o formulă nouă, pe tot parcusul lunii martie, în paginile ziarului ”Exclusiv” veți regăsi, rând pe rând, numele personalităților Văii Jiului cărora am decis să le conferim unul din ”Premiile Exclusiv”, urmând ca, la final, să-l aplaudăm împreună pe cel/cea care va fi desemnat(ă) drept ”Omul anului 2017” în Valea Jiului.

Așadar…

***

De la bun început, pentru a evita orice fel de comentarii, vom face, ca de fiecare dată în ultimii 18 ani, precizarea că în desemnarea laureaților ”Premiilor Exclusiv” criteriul competiției și al succesului profesional, deși este unul important, nu este primordial. Pornind de la ideea că într-o societate în care informația deține puterea, orice acțiune și orice succes lipsit de o mediatizare corespunzătoare se diluează și se pierde, aprecierile noastre urmăresc exact încurajarea celor care nu doar performează în domeniul lor de activitate, ci mai ales a celor care știu să-și ”vândă” publicului prin intermediul mass-media (în primul rând utilizând în acest scop publicațiile grupului Exclusiv !), reușitele personale.

Cu toate că, printre subiectele de interes asupra cărora își îndreaptă în mod constant atenția redactorii și reporterii grupului nostru de presă, sportul nu este un domeniu pentru care emitem pretenția de a fi specialiști, vom începe distribuirea ”Premiilor Exclusiv” pornind tocmai de la acest domeniu de activitate, care a adus în 2016 multe momente de glorie Văii Jiului.

iancu avramDeși din lectura zilnică a presei s-ar spune că sportul nu mai este, în Valea Jiului, un domeniu generator de performanțe, adevărul este că doar o insuficientă mediatizare a succesului dobândit în multiple ramuri sportive conduce spre o astfel de incorectă concluzie. În realitate, anul 2016 ne-a demonstrat, mai clar ca niciodată, că acolo unde principiul enunțat de Pierre de Coubertin – ”Ai pierdut, continuă ! Ai învins, continuă !” -este adoptat de un sportiv, succesul nu întârzie să apară. Un etalon al autoimpunerii acestui principiu este și temerarul sportiv Avram Iancu, a cărui performanță de a traversa înot Canalul Mânecii fără costum de neopren (după mai multe tentative similare eșuate) a făcut înconjurul mapamondului, bibliotecarul (de meserie) din Petroșani fiind astăzi probabil cel mai cunoscut sportiv al Văii Jiului.

Este evident pentru oricine – chiar și pentru Iancu însuși – că unul dintre Premiile Exclusiv ale anului 2017 i se cuvine în mod categoric. Motiv pentru care, pentru activitatea sportivă excepțională și pentru modul în care a promovat prin performanță și atitudine Valea Jiului la nivel național și internațional, primul dintre ”Premiile Exclusiv” ale acestui an îi este atribuit sportivului Avram Iancu din Petroșani.

schiopu sahÎntre succesele obținute de sportivii Văii Jiului în cursul anului 2016, de o foarte bună popularizare s-a bucurat șahul. Dincolo de excelentele rezultate ale șahiștilor de la CSM Vulcan ”Mihai Viteazu” și CSM Jiul Petroșani, vizibilitatea acestora a fost garantată de implicarea activă a președintelui secției de șah din cadrul CSM ”Mihai Viteazu” din Vulcan. Motiv pentru care Premiul Exclusiv pentru management în domeniul sportiv și educațional i se atribuie lui Ioan Dorel Șchiopu, președintele secției de șah de la clubul sportiv din Vulcan.

Foarte mulți sunt sportivii din Valea Jiului care au excelat în competițiile naționale și internaționale ale anului 2016 dar puțini sunt aceia ale căror performanțe și-au făcut loc în rubricile din ziarele locale. Recomandați nu doar de performanțele lor sportive de excepție, ci și de către cititorii noștri drept merituoși candidați la tilul de ”Cel mai bun sportiv al anului 2016” în Valea Jiului, se numără și doi campioni de excepție ai unui sport care ar putea deveni unul ”fanion” pentru zona noastră: alergarea montană.

Geta manolacheCu un palmares prestigios care include două titluri naționale numai în cursul anului 2016, care se adaugă la cele peste 100 de competiții care i-au adus rezultate remarcabile în ultimii 3 ani, cea mai bună ultramaratonistă din România, Georgeta Manolache (supranumită Geta Minerița, datorită activității sale cotidiene de lăcătuș la EM Lupeni) se detașează în opțiunea noastră, ce-i drept și la recomandarea CNIPT Petroșani, drept ”Cea mai bună sportivă a anului 2016” în Valea Jiului.

codrea 1

Similar, un alt reprezentant de marcă al acestui sport care câștigă din ce în ce mai mult teren în rândul iubitorilor de mișcare din Valea Jiului, cu un palmares care însumează, dincolo de numeroasele trofee, parcurgerea unei distanțe de peste 1000 de km de alergare, cu peste 55.000 m diferență de nivel pozitivă și o reprezentare națională și internațională semnificativă, ultramaratonistul Gheorghe Codrea din Petroșani este, în opinia noastră, ”Cel mai bun sportiv al anului 2016” în Valea Jiului.

Anul 2016 a consemnat pentru sportivii secției de fotbal-tenis din cadrul Clubului Sportiv Comexim R Lupeni noi titluri obținute la nivel națonal și internațional, care le-au adus acestora și recunoașterea poziției de laureat în Gala celor mai buni sportivi hunedoreni. Aprecind că rezultatele excepționale ale acestor sportivi poartă și amprenta unei munci depuse cu pasiune și dăruire de antrenorul echipei, se conferă ”Premiul Exclusiv pentru Cel mai bun antrenor sportiv” al anului 2016, lui Dima Druncea.

druncea

Dincolo de latura sa competițională, cert este că sportul deține un rol important în  formarea educațională și dezvoltarea fizică și psihică, în mod special în rândul copiilor. Într-o eră a sedentarismului și a descurajării educației fizice, în Valea Jiului se distinge din fericire o activitate sportivă din ce în ce mai atractivă: înotul. Sport în primul rând de dezvoltare și ”de întreținere”, înotul a devenit pasiune pentru sute de copii din Petroșani și din întreaga Vale a Jiului, nu doar datorită deschiderii primului bazin didactic de înot din regiune care funcționează la Petroșani, ci și interesului pentru promovarea acestuia și inițiativelor de atragere a copiilor și tinerilor către bazinul de înot, demonstrate de Petre Popa, administratorul aceste baze sportive de excepție. Motiv pentru care ”Premiul Exclusiv pentru susținerea sportului de masă” îi revine administratorului Bazinului didactic de înot de la Petroșani, Petre Popa.

bazin3

 

Premiul de excelență pentru întreaga activitate în domeniul sportiv: PETRE DRĂGOESCU

PIC05358.JPG

Dincolo de latura sa competițională, sportul a fost privit dintotdeauna drept acel domeniu în care se formează caractere. Caractere care devin, mai apoi, pentru generații întregi, modele.

Printre performerii care au adus faimă de nivel internațional Văii Jiului și întregii țări se numără și atletul Petre Drăgoescu. Sportiv ambițios și model în viața sportivă, Petre Drăgoescu și-a păstrat la același nivel ridicat personalitatea și sportivitatea în toate domeniile în care a activat după finalul carierei sale sportive. Apreciat, în egală măsură ca sportiv, inginer, manager, om politic sau consilier local, Petru Drăgoescu a dat dovadă de o ireproșabilă probitate morală și profesională, demonstrând că poate fi, în viață la fel ca în sport, un model demn de urmat.

Pentru toate aceste calități ”Premiul de excelență pentru întreaga carieră sportivă” îi revine, anul acesta, lui Petre Drăgoescu.

 

Premiul de excelență pentru susținerea activității sportive din Valea Jiului:  EMIL PĂRĂU

milu parauÎntre multele sale calități, mecenatul este în mod cert cea mai apreciabilă dintre activitățile derulate de omul de afaceri Emil Părău. Susținător deoportivă al turismului, educației, culturii, în ultimii ani Emil Părău s-a remarcat și ca fiind unul dintre susținătorii mișcării sportive din Valea Jiului. Manifestat fie direct, prin intermediul Clubului Sportiv din Lupeni care funcționează sub egida afacerii sale de succes Comexim R, fie indirect prin finanțarea unor evenimente sportive, mecenatul lui Emil Părău în domeniul activităților sportive își face simțită prezența în mod constant în Valea Jiului.

Pentru efortul său de a susține, moral și financiar, activitatea sportivă de mase și de performanță din Valea Jiului, Emil Părău este laureat al ”Premiului de Excelență în domeniul sportului” conferit în cadrul Premiilor Exclusiv – ediția a XVIII-a.

***

Aceștia sunt primii laureați ai Premiilor Exclusiv 2017. Săptămâna viitoare îi vom cunoaște pe cei care au performat în domeniul culturii și educației.

[slideshow_deploy id=’20328′]