Usturoiul verde de Hunedoara, la mare căutare în Bruxelles

olari usturoi1Românii care trăiesc în capitala Belgiei își doresc să petreacă Sărbătoarea Paștelui la fel ca acasă și, de aceea, de pe mesele lor nu pot lipsi preparatele cu care s-au obișnuit încă din copilărie, iar pentru un drob de miel reușit ingredientul necesar este usturoiul verde, pe care magazinele românești din Bruxelles se străduiesc să îl aducă proaspăt tocmai din țară.

„În Bruxelles nu se consumă usturoiul verde, doar cel uscat, iar românii pentru drob, pentru stufat, au nevoie de frunzele de usturoi. Și atunci, în fiecare an, înainte de Paște, ducem câte o sută, două sute de legături de usturoi verde din România, în Belgia. Nu este singurul produs de sezon care se caută acolo de către români, pentru că ducem și leuștean, mărar sau chiar leurdă, spune Silvia Olari, o hunedoreancă revenită în țară după mai mulți ani petrecuți în Belgia, dar care deține la Bruxelles două magazine cu produse românești.

Femeia spune că se aprovizionează cu usturoiul verde direct de la producătorii din România și apoi îl transportă în Belgia, unde o legătură poate ajunge până la prețul de un euro. Este un cost care trebuie să acopere cheltuielile de transport, dar și pe cele de pregătire a mărfii, pentru că verdeața nu poate fi trimisă oricum cale de 1.700 de kilometri.

„Verdețurile trebuie împachetate bine, ca să reziste transportului. Deoarece nu pot fi transportate pe uscat, pentru că s-ar ofili, rădăcinile planetelor sunt învelite atent în vată umezită cu apă”, explică Silvia Olari.

Chiar dacă în magazinele românești din Bruxelles intră și mulți belgieni, usturoiul verde este cumpărat numai de români, obișnuiți de acasă cu rostul verdețurilor de Paște în bucătărie.

Tot ei caută varza murată, carnea tocată și condimentele pentru sarmale, toate aduse din România. „Varza murată o luăm de la un producător de lângă București, ambalată în vid și pregătită de transport, iar carnea este congelată”, detaliază Silvia Olari.

Magazinele pe care le administrează în Bruxelles sunt cunoscute în capitala Belgiei, iar recent, pe 6 aprilie, au fost reprezentate la „Bazarul de Paște” organizat de Asociația „Femmes d’Europe” la sediul Comisiei Europene. Acolo hunedoreanca le-a arătat vizitatorilor zacusca și dulcețurile din țara noastră.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’17636′]