36 de luni pentru trecerea pe gaz a termocentralei Mintia

Termocentrala Mintia trebuie să se conformeze la cerințele de mediu. Tocmai de aceea atât conducerea CEH cât și ministerul de resort au identificat o soluție de compromis, însă cu termen limitat.

“Pentru a evita închiderea termocentralei Mintia din cauza problemelor grave de mediu existente, acumulate în anii anteriori din cauza nerezolvării la timp  a acestora și având în vedere durata mare de execuție a lucrărilor de conformare la cerințele de mediu pentru funcționarea pe cărbune, precum și pentru asigurarea unor resurse financiare importante de care societatea nu dispune în prezent, se impune o soluție de excepție, tranzitorie, de conformare la cerințele de mediu a unui grup energetic din cadrul SE Deva la funcționarea pe gaz natural. Această soluție va permite continuarea activității SE Deva până la conformarea la cerințele de mediu pentru funcționarea pe cărbune, lucrări care necesită o durată de aproximativ 36 de luni”, arată Ministerul Energiei.

Banii pentru realizarea centralei termice de pornire sunt din sursele proprii ale CEH, însă investiția pentru conformarea la cerințele de mediu pentru funcționarea pe cărbune va fi suportată din ajutorul de tip SIEG.

“Finanțarea necesară conformării la cerințele de mediu pentru funcționarea pe gaz natural va fi asigurată din surse proprii, iar conformarea la cerințele de mediu la funcționarea pe cărbune va fi asigurată prin accesarea unui ajutor de stat tip SIEG. Accesarea acestui ajutor de stat este atât obiectivul CEH, cât și al Ministerului Energiei, în prezent, lucrându-se la elaborarea documentațiilor în vederea notificării CE. În vederea conformării la cerințele de mediu pentru funcționarea pe gaz natural și realizarea unei centrale termice de pornire necesare pornirilor grupului, societatea a constituit depozite care asigură finanțarea parțială a acestor lucrări”,  mai arată ministerul de resort.

În luna martie, conducerea CEH a decis constituirea a două depozite financiare pentru conversia pe gaz a termocentralei Mintia.

[slideshow_deploy id=’13835′]