Exercițiu civic de excepție în Colonia de Jos din Vulcan

Sâmbătă, 27 mai 2017, în jurul orelor 11, Colonia de Jos din Vulcan a fost scena unui exercițiu civic care, pentru foarte mulți, ar putea părea neobișnuit. Aproape cincizeci de membri ai comunității de acolo au ieșit la o acțiune de curățenie pe străzile acestui cartier.

”În luna septembrie a anului trecut, Municipiul Vulcan a fost invitat să se alăture Programului ROMACT derulat de Consiliul Europei, program ce vizează îmbunătățirea condițiilor de trai din zonele cu risc de marginalizare și de excluziune socială. Colonia de Jos este una dintre zonele cu astfel de risc ale municipiului Vulcan pentru care autoritatea publică alături de partenerii sociali vizează atragerea și derularea unor consistente finanțări europene. Un element esențial în obținerea și derularea acestor finanțări este implicarea și participarea activă a membrilor comunității. În acest sens, în ultimele luni, alături de Jean Gorăcel – facilitator în cadrul programului ROMACT și de membrii grupului de inițiativă din Colonie am purtat mai multe discuții cu oamenii de aici despre contribuția pe care ei o pot aduce la reușita proiectelor viitoare”, spune consilierul local Dorel Șchiopu, inițiator al acestei acțiuni civice.

Prin acțiunea de curățenie de sâmbătă, planificată în urmă cu aproximativ două săptămâni, la care au participat peste 50 de copii, dar și adulți din zonele vizate, se poate spune că s-a trecut de la vorbe la fapte. Oamenii au dovedit că le pasă și că se pot implica cu responsabilitate în problemele comunității. Aceștia au primit mânuși și saci menajeri din partea S.C. Pregoterm Vulcan.

”Într-o atmosferă extraordinară, au fost adunați cca 30 de saci menajeri cu deșeuri. Copiii au fost chiar entuziasmați că pot fi și ei folositori”, explică Dorel Șchiopu.

Costel Avram, directorul S.C. Apaserv Valea Jiului care – la fel ca Toma necredinciosul – a crezut doar după ce a venit personal să vadă ”minunea”, a subscris imediat dorinței organziatorilor de a răsplăti efortul voluntarilor, oferind sucuri și ciocolată micilor gospodari din Colonie în semn de apreciere pentru hărnicia lor. ”Nu este pe lume alt sentiment mai plăcut decât acela de a face un bine semenilor. Am trăit și astăzi acest gen de sentiment la Vulcan, în Colonia de Jos, împreună cu câteva zeci de copii dintr-o comunitate săracă a acesteui oraș. Am mers acolo, la invitația prietenului meu, consilierul local Dorel Șchiopu. M-a chemat să-mi arate că acești copii, pe care cei mai mulți îi consideră marginalizați, sunt de fapt niște oameni cu inimă mare și cu o nemărginită dorință de a face ceva bun. Trebuie doar mobilizați și încurajați. Măturisesc că am fost uimit de felul în care peste 50 de copii din Colonia de Jos a Vulcanului s-au mobilizat pentru a face curățenie în cartierul lor, la chemarea lui Dorel Șchiopu care le-a oferit, în schimbul atitudinii lor civice, oportunitatea unei distracții pe cinste la un meci de fotbal. Le-am oferit și eu câte o ciocolată și un suc acestor copii, în semn de mulțumire pentru lecția de atitudine civică pe care ne-au demonstrat-o astăzi. I-am încurajat pe copiii din Colonia de Jos a Vulcanului să păstreze calea acesta în tot ceea ce fac, iar pe Dorel Schiopu l-am felicitat pentru această inițiativă demnă de toată admirația”, a declarat Costel Avram. 

O acțiune similară a avut loc, în aceeași zi, și în Centrul Vechi al Vulcanului. Aici, cei 22 de copii cu vârsta între 8 și 14 ani care formează cele două echipe de fotbal din Centrul Vechi,  ”înarmați” cu saci menajeri și cu mânuși de unică folosință au adunat toate deșeurile din curtea și din jurul blocului ”Careu” EVSN. Și pentru că unii locatari au fost încântați de hărnicia lor, copiii au primit mulțumiri și sub formă de înghețată și bomboane. Totuși, cei mici s-au hotărât să fie mai atenți în viitor la cei care aruncă gunoaie pe jos și nu respectă curățenia făcută de ei.

După-amiaza, atât copiii din Centrul Vechi cât și cei din Colonia de Jos au fost oaspeții C.S.M. ”Mihai Viteazu” Vulcan care a organizat o recompensă sportivă pe măsura hărniciei lor: ediția a II-a a competiției de fotbal ”Turneul Prieteniei”! Au participat 7 echipe grupate, funcție de vârstă, în două secțiuni. La turneul celor mici, s-au confruntat 3 echipe: Cartier Traian (Locul I), Centrul Vechi 1(Locul II) și Colonia de Jos 1(Locul III). La celălalt turneu, destnat celor mari, s-au aliniat la start 4 echipe. Pe primele două locuri s-au clasat echipele din colonie: Colonia de Jos 2 și Colonia de Jos 3. Au fost urmate în clasament de echipa Centrul Vechi 2 (Locul III) și de formația din Crividia (Locul IV).

Sub supravegherea lui Daniel Duna – directorul CSM Mihai Viteazu și prin grija administratorului Ghiță Pantilimon, competiția a fost un succes deplin. Au participat 85 de sportivi și toți au primit diplome și medalii oferite de ROMACT și de CSM Mihai Viteazu Vulcan. De asemenea, toți au apreciat arbitrajul asigurat de Dacian Mândreci și de Doru Mârșava.

”Reușita zilei de ieri a fost confirmată și de faptul că am fost deja contactat de copii și din alte zone ale municipiului Vulcan interesați să se înscrie în ceea ce ar putea deveni un proiect educațional regulat în care cei mici să fie susținuți și îndrumați spre curățenie și sport”, concluzionează Dorel Șchiopu. 

[slideshow_deploy id=’19661′]