Atenție la vipere!

Vremea extrem de călduroasă din această perioadă face ca unul dintre cei mai periculoşi şerpi din ţara noastră să coboare de pe culmile munţilor până la şoseaua din Defileul Jiului, unde este mai rece.

Pericolul ca o persoană să fie muşcată de un şarpe veninos este ridicat, mai ales că defileul este circulat zilnic de zeci de oameni după fructe de pădure ori de muncitorii care reabilitează DN 66. Astfel, viperele pun în real pericol viata celor care trec pe drumurile ce urmează firul apei, fiind foarte agresive din cauza caniculei. Mai mulţi muncitori care lucrează pe şantierul deschis în Defileul Jiului spun că nu o dată au fost la un pas să fie muşcaţi de şerpi. Spitalul de Urgenţă din Petroşani s-a aprovizionat cu de ser anitiviperinic, în cazul unei urgenţe şi deja a fost nevoie să se intervină la un turist mușcat.

Este adevărat că incidentul a avut loc la Obârșia Lotrului iar victimă a fost un tânăr din municipiul Vulcan. Acesta a fost mușcat de mână și în ajutorul lui s-a intervenit cu un echipaj de la Petroșani dotat cu ser împotriva veninului iar mai apoi a fost preluat de un elicopter SMURD și transportat la un spital din Capitală. Alte atacuri ale viperelor au fost înregistrate în ultimele săptămâni în Retezat și, din fericire, în toate cazurile victimele au primit ajutor de la salvatorii montani iar apoi de la medici. Specialiștii spun că perioada de caniculă face ca viperele să fie extrem de agresive, mai ales că sunt şi în perioada de împerechere.

Turiștii și cei care cutreieră munții după fructe de pădure sunt sfătuiți să poarte bocanci de munte și dacă se intră în zonă cu vegetaţie înaltă, care nu permite verificarea suprafeţei solului, să lovească uşor vegetaţia cu un băţ astfel şarpele se va retrage. Tot aceştia mai spun că persoana muşcată de viperă poate muri în cinci ore, însă moartea survine în cazuri rare şi mai mult de jumătate din muşcături sunt “uscate” fără inoculare de venin.

 

[slideshow_deploy id=’36590′]



(Următoarea știre) »