10 MEDICAMENTE CARE DAUNEAZA GRAV RINICHILOR: VA RUGAM DISTRIBUITI PENTRU INFORMARE!

Lista medicamentelor care produc leziuni renale este atat de lunga incat este greu sa stabilim un top zece cele mai periculoase. Asa ca am ales sa le insir dupa categorie: antibiotice, analgezice, etc.

TOP ZECE MEDICAMENTE CARE PRODUC LEZIUNI RENALE:

  1. Antibiotice, inclusiv ciprofloxacina, meticilina, vancomicina, sulfamidele.
  2. Analgezice, inclusiv acetaminophen si antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi: aspirina,ibuprofen, naproxen, si altele, disponibile doar pe baza de reteta.
  3. Inhibitori de COX 2 (ciclooxigenaza 2), inclusiv celecoxib (nume de brand Celebrex). Doua medicamente din aceasta clasa au fost retrase de pe piata din cauza toxicitatii cardiovasculare: rofecoxib (nume de brand Vioxx) si valdecoxib (nume de brand Bextra). Aceste medicamente sunt o clasa speciala de antiinflamatoare nesteroidiene si au fost dezvoltate pentru a fi mai sigure pentru stomac, dar au aceleasi efecte daunatoare asupra rinichilor ca si celelalte.
  4. Medicamentele impotriva arsurilor la stomac ( pirozis ) din clasa inhibitorilor pompei de protoni, inclusiv omeprazol ( nume de brand Prilosec ), lansoprazol ( nume de brand Prevacid ), pantoprazol ( nume de brand Protonix ), rabeprazol ( nume de marcaRrabecid, Aciphex ), esomeprazol ( nume de marca Nexium, Esotrex ).
  5. Medicamente antivirale, inclusiv aciclovir (nume de brand Zovirax), utilizate pentru tratarea infectiilor cu herpes, indinavir si tenofovir, ambele utilizate in tratamentul pentru HIV.
  6. Medicamente impotriva hipertensiunii arteriale, inclusiv captopril ( nume de brand Capoten )
  7. Medicamente pentru tratarea artritei reumatoide, inclusiv infliximab (nume de brand Remicade), clorochina si hidroxiclorochina, utilizate in tratarea malariei si lupusului eritematos sistemic, precum si a artritei reumatoide.
  8. Litiu, folosit in tratamentul tulburarilor bipolare.
  9. Anticonvulsive, inclusiv fenitoina (nume de brand Dilatin) si trimetadiona ( nume de brand Tridione ), folosite pentru tratarea convulsiilor si a altor boli.
  10. Medicamentele pentru chimioterapie inclusiv interferoni, pamidronat, cisplatina, carboplatina, ciclosporina, tacrolimus, chinina, mitomicina C, bevacizumab, precum si medicamente utilizate pentru hipertiroidie.

Speram ca veti gasi util acest articol, si nu uitati sa-l distribuiti prietenilor si familiei.

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant © Copyright 2016

Sursa: healthylifeidea.com

 

[slideshow_deploy id=’36591′]