RETETE EXCEPTIONALE DE CHEC- Ingredientul care le face PUFOASE

Prepara aceasta reteta de chec pufos si foloseste secretele bunicii pentru a obtine o prajitura delicioasa!

ATENTIE! Reteta se poate modifica pentru a fi de post! Inlocuieste ouale cu doua banane si vei obtine un chec pufos la fel de delicios!

INGREDIENTE pentru un chec pufos:

  • 5 oua
  • 200 grame de faina
  • 200 grame zahar
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 2 linguri de cacao
  • 4 linguri de ulei
  • 1 praf de sare
  • 100 ml lapte

PREPARARE si TRUCURI DE LA BUNICA pentru un chec pufos

Separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le vei bate cu zahar. E mai bine sa folosesti zahar pudra, caci se topeste imediat.

Albusurile le vei bate spuma. Pune in ele putina zeama de lamaie (sau chiar un strop de otet, spune bunica) sau un praf de sare, ca sa se intareasca si sa devina o spuma perfecta.

Amesteca galbenusurile cu uleiul si faina. Bunica spuna sa pui faina putin cate putin, in timp ce amesteci, ca sa nu ai cocoloase. Asa sigur vei avea un chec pufos. Amesteca si laptele la temperatura camerei.

Amesteca si albusurile batute spuma si amesteca usor cu o lingura – daca ai amestecat pana acum cu mixerul, uita de el cand incorporezi albusurile.

Imparte aluatul de chec in doua: intr-o jumatate de compozitie pui vanilie, iar in alta pui cacao. Pune in tava o parte din compozitie, apoi toarn-o si pe a doua si cu o furculita sau un betisor pentru frigarui, marmoreaza checul.

Checul pufos se poate prepara si doar cu cacao (in acest caz pui 3-4 linguri de cacao) sau doar cu vanilie (cu 2-3 pliculete de zahar vanilat). Poti sa pui in acest chec pufos nuci, ciocolata, stafide si alte fructe uscate, poti sa il servesti pudrat cu zahar sau cu nuca de cocos.

Oricum ai pregati checul pufos, nu uita de cel mai important ingredient, secretul bunicii: dragostea!

Pofta buna!

VEZI SI: Reteta de chec foarte sănătos din fructe uscate. Arata superb și este incredibil de delicios!

Un chec deosebit cu care veți impresiona nu doar pe cei dragi dar și pe oricine vă face o vizită. Este perfect atât pentru o ceașcă de ceai servită seara în familie cât și pentru ocaziile speciale. Cuvintele sunt pur și simplu de prisos în cazul acestui chec, așa că vă îndrumăm cu drag spre ingredientele și pașii săi de preparare…
checfructeuscate

Ingrediente necesare:

  • un amestec de 300-400 g de nuci și fructe uscate (caise, stafide, prune, afine, smochine, nuci)
  • 2 ouă
  • 6 linguri de zahăr brun
  • 6 linguri de făină
  • 1/2 linguriță de praf de copt

Modul de preparare:

Tăiați caisele și prunele în bucăți mai mici și amestecați-le cu nucile și cu celelalte fructe uscate.
Bateți ouăle și adăugați-le peste amestecul de fructe.

Adăugați făina, zahărul, praful de copt și amestecați bine.
Preîncălziți cuptorul la 180°C și dați checul la cuptor. Coaceți aproximativ 45 de minute.

Checul este gata!

Vă dorim poftă bună dvs și prietenilor dvs!

VEZI SI: Reteta simpla de chec cu ciocolata si scortisoara

Pentru iubitorii de ciocolata, mai jos va prezint o reteta simpla de chec cu ciocolata si scortisoara, foarte usor de preparat, fara praf de copt, bicarbonat si unt. O reteta fara chimicale, grasimi saturate sau hidrogenate. Timpul total de preparare este de aproximativ 45 minute.

Pentru aceasta reteta am folosit

  • Cacao neagra Doctor Oetker cu 20% unt de cacao si
  • Ciocolata amaruie 74% cacao Delhaize.

Timp total de preparare: ~45 min.

Ingrediente:

  • 1 cana (250 g) faina (000 sau tip 650)
  • 1 cana (200 g) zahar alb, nerafinat sau zahar din trestie
  • 4-6 oua
  • 2-6 linguri de cacao
  • 6 linguri de ulei floarea soarelui / ulei masline pomace (sau orice alt tip de ulei) / ulei cocos.
  • 1/2 lingurita scortisoara si/sau esente naturala de vanilie
  • 1oo g ciocolata menaj sau neagra cu minim. 50% continut de cacao

Ustensile necesare:

Mixer de mana pentru batut albusul
Vas mare pentru incorporat toata compozitia
Vas mic pentru frecat galbenusurile
Lingura mare pentru masurat si amestecat ingredientele
Tava pentru copt
Optional se poate folosi o sita pentru cernut faina
Hartie de copt

Mod de preparare:

  • se separa albusurile de galbenusuri
  • albusurile se bat spuma intr-un castron mare si se adauga treptat zaharul
  • se pun galbenusurile in alt vas si se freaca cu uleiul, sarea si esenta de rom sau migdale
  • se adauga galbenusurile peste albusurile batute spuma si se amesteca usor pana se omogenizeaza
  • se cerne faina cu o sita peste compozitia din castron, se adauga cacaoa dupa care se amesteca usor cu miscari de jos in sus pana se omogenizeaza compozitia
  • se taie ciocolata cubulete si se adauga in compozitie
  • se toarna compozitia in tava unsa in prealabil cu ulei, unt sau acoperita cu folie de copt din hartie
  • se pune la copt in cuptorul electric preincalzit la 180 °C sau in cuptorul cu gaz la putere medie pentru aproximativ 30 min.
  • dupa ce s-a copt checul, se scoate din cuptor si se rade ciocolata peste chec cat timp mai este cald pentru ca ciocolata sa se lipeasca si sa nu cada
  • dupa ce checul sa racit un pic se scoate din tava (se indeparteaza hartia de copt)

Sugestii pentru reteta simpla de chec cu ciocolata si scortisoara:

  • adauga 6 linguri de cacao neagra cu grasime de peste 20% pentru un gust si o culoare mai intensa de ciocolata
  • ca sa obtii un chec mai umed, adauga in compozitie 100-150 ml lapte, apa sau rom
  • pentru potentarea gustului se poate adauga in galbenus un praf de sare (1/4 lingurita sare)P

Pentru decor se poate presara ciocolata rasa, ciocolata topita, zahar pudra sau se poate face o crema de caramel din zahar brun

In compozitie se mai pot adauga stafide, nuci, cocos razuit sau dulceata de afine (ciocolata, dulceata si nucile tind sa se duca la fundul tavii – adauga-le dupa ce ai turnat compozitia)

Pentru a realiza un efect marmorat se toarna jumatate din compozitie in tava de copt, restul de compozitie se amesteca cu cacaoa si se toarna peste prima compozitie in tava de copt. Se amesteca usor compozitia cu coada lingurii dea lungul tavii. Atentie! Sa nu amesteci prea mult altfel efectul de marmura va dispare.

Aceasta a fost reteta simpla de chec cu ciocolata si scortisoara. Pofta buna!

CITESTE SI: Chec Battenberg

Timp de preparare: 90 min
Timp de gatire: 25-30 min
Gata in: 1 ore, 55 min

Ingrediente:

  • 150 g margarină
  • 3 ouă
  • 1 lingurita esenţă de vanilie
  • 150 g făină
  • 2 linguri lapte
  • 4 linguri gem de caise
  • colorant alimentar roşu

Pentru glazura de marţipan:

  • 100 g zahăr pudră
  • 2 ouă
  • 1 lingura zeamă de lămâie
  • 175 g migdale măcinate

Preparare:

1. Se încălzeşte cuptorul la foc tare. Se unge o tavă de chec de 20 cm cu margarină şi se tapetează cu hârtie de copt. Dintr-o bucată de carton, se taie o fâşie de lungimea tăvii de copt, cu lăţimea egală cu înălţimea tăvii. Aceasta se pune la mijlocul formei, aşa încât să o separe perfect în două, pe lungime.

2. Cu mixerul, se amestecă bine margarina, zahărul, ouăle, vanilia, făina şi laptele. Compoziţia se împarte în două

părţi egale. O jumătate din amestec se colorează cu un strop de colorant alimentar. Se toarnă cele două părţi de compoziţie, câte una în fiecare compartiment din tava de copt. Se dă forma la cuptor, la foc potrivit, pentru 25-30 minute. Apoi se lasă 5 minute să se răcorească, se scoate din tavă şi lasă la răcit pe o planşetă.

3. Între timp se prepară glazura de marţipan. Într-un vas termorezistent se pun, pe baie de aburi, la topit, 75 g zahăr. Amestecând încontinuu, se adaugă un ou întreg şi un gălbenuş. Se amestecă totul cam 10 minute, până se obţine o pastă deschisă la culoare, consistentă. Se dă la o parte de pe foc, se adaugă zeama de lămâie şi pudra de migdale şi se amestecă bine. Se acoperă şi se dă la rece cam 30 minute.

4. Checul se montează astfel: fiecare jumătate de chec se taie pe lung, în două părţi egale. Glazura de marţipan se întinde cu sucitorul, aşa încât să se formeze un dreptunghi de 20×30 cm. În mijlocul lui, se aşază o fâşie de chec alb lipită cu gem de caise de o fâşie roz. Peste acest strat se întinde gem, apoi se repetă procedura cu fâşiile rămase, având grijă ca deasupra celei albe să fie una roz şi invers. Se rulează apoi foarte strâns glazura de marţipan, se feliază şi se serveşte.

VEZI SI: CHEC LA METRU / CHEC MOZAIC

INGREDIENTE:

Pentru checuri:

  • 6 oua – separam albusul de galbenus
  • 300 g zahar
  • 200 g faina
  • 30 ml ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura suc portocale
  • 4-5 picaturi esenta de vanilie
  • 2 linguri praf cacao neagra

Pentru crema:

  • 35 g faina
  • 250 ml lapte
  • 120 g zahar
  • 70 g unt + 130 g unt
  • sucul de la 1 lamaie – optional
  • 1/4 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1/2 lingurita esenta vanilie

PREPARARE:

Batem albusurile spuma tare impreuna cu zaharul, astfel incat sa obtinem o spuma foarte tare, ca pentru bezea. Adaugam galbenusurile, unul cate unul, apoi uleiul si esenta de vanilie.

Incoropram faina, amestecand pana se omogenizeaza, apoi punem praful de copt, stins cu suc de portocale/lamaie. Impartim aluatul in 2 boluri, in cantitati egale. In unul din boluri punem cacao si amestecam pana se omogenizeaza.

Turnam fiecare aluat intr-o forma de chec tapetata, apoi le coacem in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 45 minute. Cat timp se coc checurile pregatim crema: amestecam faina cu lapte si zahar, apoi le fierbem pana devin o crema groasa, ca o budinca, apoi o luam de pe foc. Amestecam continuu cat fierbe pentru a nu se lipi, sau pentru a nu lasa sa se formeze cocoloase. Dupa ce se raceste o amestecam cu 100 g unt. Lasam mixerul sa lucreze pana se omogenizeaza compozitia. Separat frecam 100 g unt cu sucul de la 1 lamaie mare (daca vrem crema de lamaie), esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Amestecam apoi cremele intre ele, mixand pana compozitia devine omogena.

Dupa ce s-au copt checurile, le scoatem si le lasam sa raceasca pe un grilaj. Taiem checurile cu felii egale, apoi le ungem cu crema. Punem alternativ o felie de chec alb cu una de chec negru.

Pregatim o folie alimentara, mai lunga, astfel incat sa ne incapa tot checul pe ea. Punem feliile de chec lipite intre ele cu crema, pe folie, o strangem bine la capete, astfel incat feliile sa fie bine stranse si lipite intre ele. Il lasam cateva ore in frigider (cel mai bine peste noapte), apoi putem servi. Daca ne ramane crema vom glazura checul cu aceasta, sau putem glazura cu ciocolata topita la baine-marie. Taiem checul pe diagonala, incepand cu un colt, astfel incat viitoarele felii sa aiba atat felii albe, cat si negre de chec.

Pofta buna va doresc!

CITESTE SI: Reteta chec in trei culori

Un chec bun, usor de preparat, nu prea dulce si destul de frumos la prezentare…..Această rețetă am preluat-o din revista Practic în bucatarie (eu am facut două checuri, deci va prezint rețeta dublată ).

INGREDIENTE:

Compoziția galbenă :

  • 12 gălbenușuri
  • 10 linguri de zahăr
  • 6 linguri de făină
  • 10 linguri de ulei
  • un plic praf de copt
  • esență de vanilie

Compoziția albă:

  • 12 albușuri
  • 10 linguri de zahăr pudră
  • 8 linguri de ulei
  • 6 linguri de făină
  • un plic praf de copt
  • esență de vanilie

Compoziția neagră:

  • 3-4 linguri de cacao

MOD DE PREPARARE RETETA Desert chec in trei culori:

Separam gălbenușurile de albușuri.

Compozitie galbena: Galbenusurile le batem cu zahăr, după care adaugăm uleiul, esența de vanilie (o lingurita) si la final făina in care am adăugat praful de copt. Mixam până devine o compoziție cremoasă dar un pic mai groasă ca smântâna.

Compozitie alba: Albușurile le batem cu un praf de sare, după care adaugăm treptat zaharul pudră, până cand compoziția devine ca o bezea. Adaugăm uleiul, esența (tot o lingurita), făina in care am adaugat praful de copt si amestecam usor cu o lingură de lemn pentru o mai buna omogenizare si a nu se lăsa compoziția.

ASAMBLARE:

Ungem două tăvi de chec cu ulei, apoi le tapetam cu făină.

Adaugăm compoziția galbenă in mod egal in tavi.

Peste compoziția galbenă pudrăm cu cacao toată porțiunea până se acoperă integral.

Cu o lingură adaugăm peste stratul de cacao, compoziția de albușuri, impartind-o in mod egal in tăvi.

Se vor coace la cuptor timp de 50 de minute. Se face testul cu scobitoarea.

Se vor tăia reci.

Stratul de cacao trebuie sa acopere foarte bine stratul galben, pentru a evita amestecarea compozițiilor in timpul coacerii (cacaua nu va permite stratului de albușuri sa patrunda in cel de gălbenușuri).

[slideshow_deploy id=’13835′]

https://romaniapopulara.ro