Cât de mare e viteza la internet în România prin cablu și mobil

Viteza la internet în România este mare, datorită infrastructurii mai bune, dar și alte țări recuperează din handicap. Acum avem o imagine mai bună a acestui parcurs.

În lume, România este pe locul cinci la viteza internetului prin cablu, ceea ce nu-i rău deloc, dat fiind că țări mai dezvoltate economic sunt mult în urmă. Totuși, cele din nordul Europei recuperează, motiv pentru care Norvegia a ajuns să fie un exemplu de urmat, împreună cu Suedia.

Ultimele informații despre viteza de acces la internet în România vin de la Ookla, compania care dezvoltă SpeedTest, cel mai folosit instrument de măsurare a vitezelor. Conform ultimelor statistici, pe luna iulie, România ocupă locul cinci în lume la broadband, cu o viteză de download de peste 91Mbps, în timp ce la upload este la peste 67Mbps. Totuși, când vine vorba de internetul mobil, România este abia pe locul 26 cu 30Mbps, respectiv 11Mbps.

Ookla a anunțat astfel Global Index, unde adună toate țările din lume și le prezintă într-un top global. De exemplu, Cipru a urcat 21 de poziții, ceea ce e lăudabil, iar Franța a scăzut cu cinci poziții, ceea ce nu-i prea bine pentru ei. Dacă te interesează care sunt în top, la mobile avem așa: Norvegia, Olanda și Ungaria, iar la broadband avem: Singapore, Coreea de Sud și Hong Kong (regiune pe care ai putea-o băga la China). În România, Orange și Vodafone oferă cea mai bună viteză pe mobil.

La coada clasamentului global, Bangladesh, Costa Rica și Irak închid lista pe mobil, iar Liban, Libia și Venezuela la cablu. Viteza medie este de sub 4Mbps în fiecare caz. Dacă vrei să compari România cu Bulgaria, vecinii sunt pe locul 32 în lume la viteza prin cablu și pe 24 la mobil, adică două poziții mai sus decât România.

playtech.ro

[slideshow_deploy id=’20328′]