Lemn furat din liziere

Zonele mărginașe ale localităților din Valea Jiului au intrat în vizorul hoților de lemne. Aceștia obțin bani frumoși din vânzarea arborilor tăiațI illegal.

Hoții de lemn nu mai intră în păduri pentru că știu că riscă să ajungă după gratii, dar defrișează toți arborii din liziere și fac bani buni din vânzarea lor ca lemn de foc. Silvicultorii spun că se confruntă cu o creştere semnificativă a furturilor de masă lemnoasă de pe terenurile aflate la marginea pădurilor, iar cele mai mari probleme le creează locuitorii din zona Saşa. Aceștia taie abuziv arbori inclusiv din pădurile de la poalele Parângului, ca mai apoi să vândă masa lemnoasă pentru cei care se încălzesc cu sobe.

„Această problemă a furturilor de masă lemnoasă din zona Livezeni va fi foarte greu  de rezolvat. În primul rând, romii care locuiesc în acea zonă sunt foarte săraci, iar apoi singura lor sursă de încălzire este lemnul aşa că nu vom scăpa prea curând de aceste furturi. Neavând cu ce să cumpere lemn, îl fură”, spun pădurarii. Tot la poalele Parângului, între Petrila şi Petroşani, lizierele de pădure sunt călcate de hoţii de lemn. Aceștia au defrișat o mare suprafață din terenul împădurit care se mărginește cu halda de steril. Astfel, arborii tăiați ilegal sunt vânduți ca lemn de foc gata secționat la prețuri cuprinse între 400 și 500 de lei camioneta, în funcție de esență.

[slideshow_deploy id=’19661′]