Firma din Orăștie unde a izbucnit incendiul riscă o amendă de 100.000 lei

Deja Garda Națională de Mediu a amendat de 40.000 lei firma, pentru că nu a întocmit și transmis raportarea datelor cu privire la clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor periculoase.

O altă amendă de 20.000 lei a fost acordată pentru neactualizarea notificării substanțelor periculoase depozitate pe amplasament. Acum, societatea riscă încă o amendă de 100 de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor stabilite anterior. Garda de Mediu menționează că va fi analizată posibilitatea identificării elementelor care să constituie probe pentru a înainta o sesizare penală către autoritățile competente.

”Precizăm faptul că am informat Agenția Pentru Protecția Mediului, care a deplasat echipamentele necesare pentru monitorizarea calității aerului. De asemenea, GNM a informat, atât telefonic cât și în scris, Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara pentru a avertiza utilizatorii de apă situați în aval de locul incidentului asupra posibilității ca apele pârâului Orăștie, respectiv ale râului Mureș, să fie afectate de incident. De asemenea, GNM a solicitat Apelor Române să preleveze, în regim de urgență, probe de apă în zonele în care comisarii GNM au constatat irizații importante de substanțe potențial poluante, inclusiv în zona de confluență a pârâului Orăștie cu râul Mureș. În urma măsurătorilor, au fost înregistrate depășiri ale indicatorilor privind calitatea aerului, cât și ale celor privind calitatea apei, fapt care a generat și mortalitate piscicolă. Sistemul de Gospodărire a Apelor a amplasat mai multe baraje flotante, astfel încât să se stopeze propagarea undei de poluare”, se menționează într-un comunicat.

[slideshow_deploy id=’36591′]