Încă 1355 tone de gunoi de transportat

Încă 1355 de tone de gunoi din Vulcan care au fost depozitate pe platforma temporară a deșeurilor de la Dâlja trebuie transportate la Bârcea Mare. Pentru acest lucru, prețul de transport al gunoiului pe ruta Vulcan – Dâlja – Bârcea a fost modificat. Majorarea nu va fi resimțită de populație, dat fiind faptul că modificarea este valabilă pentru perioada ianuarie – 6 martie 2017.

“Aș vrea să informez Consiliul Local că în lunile ianuarie, februarie și martie s-a redus cantitatea de deșeuri de la Vâlcea. Nu mai puteam duce deșeurile acolo. Stația de la Deva și groapa ecologică nu era finalizată. Efectiv, era o perioadă când nu aveam unde să depozităm deșeurile. Consiliul Județean a luat decizia de a face o groapă ecologică temporară, la Petroșani. Problema a fost cine gestionează această groapă. Noi atunci am primit în Consiliu să preluăm groapa și să reușim să facem această depozitare la Petroșani. Am rămas doar noi cei care nu reușisem să transportăm toate deșeurile de la groapa de la Dâlja spre Bârcea. Doar o parte am reușit să transportăm. În timp ce se depozita la Dâlja a trebuit să ducem și la Horezu din ele. Pentru trasportul deșeurilor de la Dâlja până la Deva nu a fost stabilit niciun preț. Noi, la Vulcan, când depozitam deșeurile nu am avut taxă pentru groapă pentru că era groapa noastră. Am solicitat Pregotermului să facă o analiză a tuturor cheltuielilor pentru transportul deșeurilor de la Dâlja până la Petroșani, până la Bârcea, toate să le pună pe hârtie. Transferul Vulcan – Dâlja  lei/tonă: 6,07 lei, operator platformă de la Dâlja în mașinile pentru Bârcea: 28,15 lei, transportul de la Dâlja până la Bârcea: 50,7 lei, și depozitarea pentru cele trei luni de zile în care a fost valabilă acea lege de 85 lei/tonă. Noi am discutat toate aceste probleme, am solicitat costurile să putem explica fiecare punct, fiecare operație ca să nu avem discuții”,  a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

“Acel proiect se aplică după data de 7 martie. Noi, în acest tarif face referire la data de dinainte de 7 martie. Există o diferență de preț care rezultă din diferența de preț acceptată în contractul de prestări-servicii al operatorului CMID Bârcea care acum este 85,98 lei/tonă. În aplicația de finanțare și în tot ceea ce am vorbit cu Consiliului Județean despre prețul deșeurilor vorbim despre o valoare maximă de 55,73 lei/tonă. Până la desemnarea operatorului final, care se va întâmpla prin licitație, prețul acceptat de CJH este de 85,98 lei. La solicitarea operatorului, prețul maximal va fi de 55,73 lei. Actualmente, cu toate că avem un preț de 85,98 lei acolo, iar aici prețul aprobat este de 55,73 lei datorită faptului că reducem cantitatea de deșeuri să putem să ne încadrăm în acel preț de 253 de lei, fără să venim cu majorare. Acest proiect este pentru cantitatea de deșeuri pe două luni și 6 zile. Cantitatea depozitată din 1 ianuarie până în 6 martie este de 1355,12 tone, conform bonurilor de cântar emise”,  a explicat Marius Danci, directorul Pregoterm Vulcan.

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile a ținut să lămurească problema, spunând că perioada pentru care se aplică noile tarife este cuprinsă între ianuarie – 6 martie 2017.

“Noi, până la apariția acelei hotărâri de Consiliu aveam prețurile din 2010. acum, trebuie să plătim transportul din Vulcan până la Petroșani și de la Petroșani până la Bârcea, și inclusiv operațiile care s-au făcut la Petroșani în acel deponeu provizoriu, cele două luni și 6 zile. Alea au rămas restante la noi și celelalte localități. Trebuie să lichidăm acel depozit de la Bârcea”,  a subliniat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Modificările aduse tarifului nu vor fi resimțite de populația din municipiul Vulcan.

[slideshow_deploy id=’36590′]