Natalia Intotero: “Dincolo de orice, toti simtim in tara asta romaneste”

Legea limbii materne  a stârnit controverse în Parlament. Proiectul privind folosirea limbii maghiare în administrația locală a fost RESPINS în urmă cu puțin timp în comisiile juridică, de administraţie locală, respectiv pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor. Inițiativa legislativă prevedea scăderea pragului necesar pentru folosirea limbii maghiare în instituţiile publice de la 20% la 10%. Deputatul PSD, Natalia Intotero spune că “dincolo de orice, toțI simțim în țara asta românește”, făcând referire la conviețuirea dintre cetățenii aparținând diferitelor etnii.

“Zilele trecute citeam o postare pe Facebook scrisa de Valeriu Szilvassy, care scria ca, desi este etnic maghiar, apartine trup si suflet Romaniei si ca nu isi doreste ca tara noastra sa ajunga in situatia Spaniei.  Postarea lui Valeriu m-a impresionat. M-a impresionat pentru ca este un etnic maghiar care intelege ca, dincolo de orice, suntem oameni, traim in aceeasi tara si respectam aceleasi legi.  Astazi, in Camera Deputatilor, impreuna cu colegii mei, am respins proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii 215/ 2001 a administratiei publice locale, initiat de UDMR. Pe acest proiect de lege, Senatul este camera decizionala. Proiectul prevedea ca, în unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor, acestea aveau obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii materne. De asemenea, o altă modificare propusă era ca autorităţile locale să poată „adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”. Mulțumesc tuturor colegilor pentru sprijin. Consider ca toate minoritatile sunt importante si ca drepturile lor sunt corect reprezentate in Romania. Dar este foarte important pentru noi toti sa fim uniti si sa respectam Constitutia Romaniei, evitand prevederi legislative care ar crea precedente greu de imaginat. Sunt convinsa ca, dincolo de orice, toti simtim in tara asta romaneste”,  a scris Natalia Intotero, pe pagina sa de socializare.

 

 

Deputatul PSD a făcut referire și la o postare a unui internaut, cu privire la divergențele pe criterii etnice. Ce scria Valeriu Szilvassy pe pagina sa de socializare?

 

“Deşi sunt Etnic Maghiar aparțin trup şi sufltet României şi nimic nu mă opreşte să mă rog la Dumnezeu să nu ajungem în situația Spaniei. Au murit prea mulți Români indiferent de Etnia lor pentru făurirea României Mari. Rog frumos pe cei cu factori de decizie indiferent de formațiunea politică din care fac parte, să facă tot posibilul să lase deoparte orgoliile şi interesele meschine şi țină România unită aşa cum am moştenit-o de la înaintaşii noştrii şi să nu uite că, conform Constituției graniețele, integritatea teritorială a României şi limba Română nu sunt sub nici o formă negociabile. Uniți sub Tricolor, am fost, suntem şi vom fi mai puternici. Dumnezeu binecuvânteze România şi pe toți Românii indiferent de Etnia sau religia din care fac parte.
Să iubim România”,  scria pe Facebook, cetățeanul la a cărui postare făcea referire Natalia Intotero.

[slideshow_deploy id=’17636′]