Transportul copiilor cu telescaunul ar putea fi taxat

Transportul copiilor cu telescaunele din Parâng ar putea fi taxat. Până acum, copiii de până la 14 ani nu plăteau nicio taxă pentru utilizarea instalațiilor de transport pe cablu. Reprezentanții Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat din Petroșani explică care sunt motivele.

“Având în vedere apropierea vacanțelor școlare și implicit a taberelor ce se vor desfășura în zona turistică Parâng, din experiența anilor anteriori, vă aduc la cunoștință că marea majoritate a grupurilor de copii au vârsta sub 14 ani, astfel se ajunge în situația ca la 40 de persoane, la care se adaugă și un volum consistent de bagaje plătitori efectiv de bilet să fie 3-4 persoane (profesorii însoțitori). Menționez că, de regulă, grupurile ajung după terminarea programului de funcționare a telescaunului (au fost cazuri și la ora 20), sau solicită o pornire mai devreme a acestuia (ora 7), solicitări care le-au fost respectate de fiecare dată, dar cu toate efoturile noastre de a oferi flexibilitate și înțelegere, în condițiile prezente încasările ar fi aproape zero”, arată Daniel Vișan, director executiv DADPP, în condițiile în care programul legal pentru funcționarea instalațiilor de transport pe cablu este până la ora 16:00.

 

Astfel, se propune eliminarea gratuității la utilizarea telescaunului de către copiii de până la 14 ani și se are în vedere introducerea unei taxe modice.

“Doresc să menționez că din experiența personală și analiza prețurilor la instalațiile de transport, gratuitatea la instalațiile de transport pe cablu se acordă copiilor cu vârsta de maxim până la 7 ani însoțiți de un adult, reduceri de tarife cu diferite procente se aplică copiilor cu vârste între 7-14 ani (în general 12), peste această vârstă plătindu-se bilet întreg. Având în vedere că în cursul anului 2016 am amenajat cu ajutorul voluntarilor un traseu de MTB în Parâng în vederea dezvoltării turismului extrasezonier, acesta fiind “vizitat” de bikeri din multe zone ale țării, iar media de urcări efectuate cu telescaunul este minim 2 propun un tarif de 15 lei pentru 2 urcări (având în vedere că prețul actual pentru o urcare/coborâre este tot 15 lei)”, mai arată Daniel Vișan.

 

În acest sens, se are în vedere introducerea unei taxe de 5 lei la care se adaugă 1,5 lei taxă de salvamont pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, pentru o urcare. Pentru o tură completă cu telescaunul, dus/întors, taxa ar putea fi de 7,5 lei+1,5 lei taxa salvamont. Taxa salvamont se plătește o singură dată. Chiar și așa, dacă s-ar introduce noile tarife, acestea ar fi mult mai mici decât cele din alte stațiuni montane de renume. Spre exemplu, în Poina Brașov, prețul unui bilet urcare/coborâre pentru copiii cu vârste cuprinse între 6-12 ani este de 17 lei. Proiectul este în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Petroșani.

[slideshow_deploy id=’24093′]