Medicii nu se vor putea pensiona mai devreme de 67 ani. Din cauza lipsei de personal, statul îi ține la muncă

Marți, Parlamentul a adoptat majorarea vârstei de pensionare în cazul tuturor medicilor, care nu se vor putea pensiona mai devreme de 67 ani. Ministerul Sănătății i-a convins pe deputați, de care depinde decizia, să fie de acord cu menținerea medicilor mai mult timp la muncă, din cauza deficitului de personal din sistem.  

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, propunea ca doar medicii care doresc acest lucru să aibă posibilitatea de a ieși la pensie mai târziu. Profit.ro a relatat însă că Ministerul Sănătății vrea ca vârsta de pensionare pentru toți medicii, indiferent de sex, să fie fixată prin lege la 67 de ani, în loc de 65 de ani, cât prevede acum legislația.

Astfel, instituția a transmis Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților solicitarea ca medicii să nu se mai poată pensiona decât la 67 de ani. ”Medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, transmite ministerul.

Argumentul? Amânarea ieșirii la pensie este benefică în contextul în care spitalele se confruntă cu un deficit de personal.

Acum, deputații au fost de acord cu ministerul și au dat undă verde majorării vârstei de pensionare Membrii comisiei de specialitate au ținut cont de solicitarea Ministerului Sănătății și au eliminat prevederea că ”la cerere, medicii au dreptul de a se pensiona în condiţiile dreptului comun sau la vârsta de 67 de ani”.  Parlamentarii au stabilit în schimb că ”medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, iar proiectul a fost aprobat în această formă în plenul Camerei Deputaților.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’17636′]