Specialiști din două ministere, INSEMEX Petroșani și din Universitatea Petroșani vor face analiza asupra riscurilor și vulnerabilităților din minerit

O comisie formată din specialiști ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, INSEMEX Petroșani și Universitatea Petroșani  va efectua o analiză foarte amplă asupra riscurilor și vulnerabilităților din minerit, dar și asupra soluțiilor tehnice și financiare necesare pentru a se evita pe viitor producerea unor evenimente nedorite la exploatările miniere din Valea Jiului. Analiza vine ca urmare a tragediei de la Uricani, în condițiile în care condițiile în care s-a produs accidentul sunt neclare.

 
„Era o zonă foarte bine aerisită, foarte aproape de suprafață și, din ceea ce am înțeles de la minerii salvatori, chiar se vedea gura de ieșire, se vedea lumină. Nu era nimic electrificat, nu era niciun cablu, nu era niciun motiv de aprindere, nu aveam elementul declanșator pentru o eventuală aprindere. De aceea, cel puțin la prima vedere, pare foarte ciudată această aprindere. Nu vorbim de o explozie, pentru că a fost o aprindere. Vorbim de o explozie care, în mod normal, nu ar fi trebuit să se producă, din mai multe motive”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu. Minerii aveau echipamentele necesare pentru a putea intra în mină cât și metanometre.
„Nu putem să ne dăm seama, în primul rând, de unde a venit acea acumulare de gaze, ținând cont că aveau aparate de măsură și ar fi trebuit să detecteze gazul, de ce nu l-au detectat și de unde am avut acel element declanșator. (…) Nu excludem nicio variantă, ținând cont că am discutat acolo și cu cei de la ITM și cu specialiștii SNIM și cu cei de la ISU. Ținând cont că nu vedem niciun motiv ca să existe o aprindere, luăm în calcul orice variantă. Dar, nu vreau să ne antepronunțăm”, a mai spus oficialul.
[slideshow_deploy id=’17636′]