EM Livezeni- 37 de ani de la tragedie!

În fiecare an pe 29 noiembrie, EM Livezeni este loc de aducere aminte a ortacilor care şi-au pierdut viaţa în minele de cărbune ale Văii Jiului.

În urmă cu 37 de ani zeci de ortaci își pierdeau viaţa în cea gravă explozie de metan înregistrată în minele din România. În cifre reci, bilanţul zilei de tristă amintire 29 noiembrie 1980 a fost următorul: 53 de morţi (38 de mineri şi 15 militari în termen), 27 de răniţi (19 mineri şi 8 soldaţi), 35 de văduve şi 75 de copii rămaşi orfani de tată. De-a lungul anilor, comemorarea victimelor cărbunelui a adunat tot mai puţini dintre urmaşii minerilor şi militarilor decedaţi în 29 noiembrie 1980. Astfel, în timp ce reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale au fost tot mai numeroşi, la troiţa ridicată în memoria celor 53 de mineri morţi în explozia din anul 1980 au mai venit rudele a doar câţiva dintre aceştia.

În ultimii 40 de ani, în minele din Valea Jiului, au fost înregistrate circa 30 de accidente colective grave de muncă. Cele mai dramatice dintre acestea, prin numărul mare de decese înregistrate, s-au produs în anii 1972, 1980 şi 1989, la exploatările miniere din Uricani, Livezeni şi Vulcan. Alte două tragedii au avut loc în minele de cărbune din vestul Văii Jiului în acest an. La EM Lupeni și-au pierdut viața doi ortaci după o surpare iar la EM Uricani, o explozie s-a soldat cu decesul altor doi mineri. Cele două accidente mortale sunt cercetate de specialiști și urmează să se stabilească cu exactitate cine se face vinovat de producerea lor.

[slideshow_deploy id=’17636′]



(Următoarea știre) »